Kotlety mielone w sosie musztardowym - idealne na obiad

Kotlety mielone w sosie musztardowym - idealne na obiad
Autor: Shutterstock.com Kotlet mielony w sosie musztardowym z puree ziemniaczanym
łatwy
30 min
4

Kotlety mielone w sosie musztardowym

Sekret idealnych mielonych 

Kotlety mielone to jedno z klasycznych dań polskiej kuchni domowej. Wszyscy lubimy pyszne mielone, z chrupiącą skórka i pulchnym środkiem. Jeśli ty również marzysz o skwierczących mielonych wprost z patelni, kieruj się 7 prostymi zasadami, a wtedy sukces gwarantowany.

Masa mięsna mielona

W masie mięsnej przeznaczonej na kotlety powinno znaleźć się 70% mięsa chudego i 30% mięsa mielonego. Najpopularniejsze jest połączenie mięsa wołowego z wieprzowym. Zbyt wiele tłuszczu w masie mięsnej, spowoduje, że w trakcie smażenia tłuszcz się wytapia, a kotlety kurczą się i twardnieją. 

Warto wiedzieć, że dla 4 osób potrzeba około 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, lepiej jednak przygotować kotlety z 1 kg i nadwyżki zamrozić na później. W ten sposób lepiej zorganizujemy sobie czas i ułatwimy życie. 

Czerstwe pieczywo. Czym je zastąpić?

Dodatek czerstwego pieczywa pszennego powoduje, że masa mięsna po usmażeniu jest pulchna i soczysta. Sok wydzielający się z mięsa w czasie obróbki cieplnej nie uchodzi na zewnątrz, a jest zatrzymywany w porach pieczywa. Dodatek pieczywa nie powinien przekraczać ilości 25% wagi mięsa. Pieczywo najpierw należy namoczyć w mleku lub  w wodzie. Następnie pieczywo odcisnąć i zmielić razem z mięsem. Jeśli korzystamy z gotowego mięsa mielonego to można dodać tartą bułkę namoczoną w niewielkiej ilości mleka lub wody. 

Na 1 kg mięsa wystarczy 1 kajzerka lub najwyżej 2, czyli od 60 do 120 g tartej bułki. 

Można jednak zamiast bułki dodać innych środków zapewniających kotletom soczystość i pulchność: ziemniaków, kaszy, a nawet startych warzyw. Na 1 kg mięsa mielonego potrzeba około 150 g kaszy, ryżu lub ziemniaków. Lub ekwiwalent w warzywach. 

Środek spajający

Najczęściej używanym środkiem spajającym kotlety mielone są jaja. Ale do tego celu można również użyć ziemniaków gotowanych, kaszy manny lub mąki ziemniaczanej. W przypadku mąki ziemniaczanej należy zachować umiar i dodawać ją w małych ilościach, gdyż w przeciwnym przypadku masa mięsna będzie zwarta i zbita. 

Przyprawianie

Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na 1 kg mięsa wystarczy 1 płaska łyżeczka soli. Mięso mielone ze sklepu może zawierać sól. Należy uważnie czytać etykiety. 

Najczęstszym dodatkiem przyprawowym jest cebula, szczypiorek, koperek, natka pietruszki, czosnek, słodka lub ostra czerwona papryka, a także orzechy. 

Do 1 kg masy mięsnej dla smaku można dodać 1 lub 2 średnie cebule, starte lub bardzo drobno posiekane. Cebulę można również upiec i zmielić razem z mięsem lub drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce tłuszczu. 

SKŁADNIKI

  • Na kotlety mielone:
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, wieprzowego lub z indyka
  • 1 cebula, średnich rozmiarów, bardzo drobno posiekana
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki wody
  • 1 jajko rozmącone
  • oraz 50 g masła schłodzonego
  • Na sos musztardowy:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki śmietany 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania kotletów mielonych: Mięso mielone wymieszaj z posiekaną cebulą, tartą bułką, wodą i rozmąconym jajkiem. 
  • Z masy uformuj kotlety. Kotlety ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotlecie połóż kawałeczek masła.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180°C.
  • Pora na sos musztardowy: W rondelku rozpuść masło. Do skwierczącego masła dodaj mąkę. Zamieszaj i smaż przez 30 sekund dla uzyskania jasnej zasmażki. 
  • Powoli dodaj bulion, cały czas mieszając. Zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij z ognia.
  • Dodaj musztardę wymieszaną ze śmietaną. Przypraw solą oraz pieprzem. 
  • Wykończenie: Kotlety podaj z sosem musztardowym i puree ziemniaczanym
Gigantyczne promocje w Biedronce. Mielone za darmo, szynka za 1 zł, pieczywo za pół ceny!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej