Kotlety mielone po szwedzku, czyli Biff Lindström

2021-03-29
Delfina
Kotlety mielone po szwedzku
Autor: Shutterstock Kotlety mielone po szwedzku to tania alternatywa dla zwykłych mielonych. 
łatwy
45 min
4

Biff Lindström, to szwedzki  przysmak, czyli  kotlety mielone na sposób skandynawski. Biff Lindström występuje w różnych wariacjach - nasz przepis jest jednak najprostszy i najmniej pracochłonny.

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 posiekana cebula,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki drobno pokrojonych konserwowych buraków lub w zalewie octowej na słodko,
  • 2 łyżki drobno pokrojonych ogórków konserwowych,
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka soli,
  • pieprz. 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane ziemniaki rozgniatamy. Kroimy drobno buraki i ogórki. W niektórych przepisach pojawiają się buraki tarte - trzeba się napracować i nabrudzić, a nie zmienia to smaku potrawy. Gdy nie mamy dostępu do konserwowych buraków, możemy skorzystać z ugotowanych.
  • Dodajemy mięso i pozostałe składnki, doprawiamy przyprawami, wszystko mieszamy i formujemy kotlety. Dokładnie tak samo jak zwykłe mielone. Smażymy na maśle po obu stronach.
  • Kotlety pysznie smakują z młodymi ziemniaczkami z koperkiem, ale także z puree z gałką muszkatołową i sałatką z ogórków kiszonych z cebula i oliwą.
  • Uwaga, jest to danie domowe, nie wygląda na tyle ładnie, by podawać je na uroczystym przyjęciu. Mimo to jest pyszne!
Delfina