Kotlety mielone po szwedzku, czyli Biff Lindström
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Biff Lindström, to szwedzki przysmak, czyli kotlety mielone na sposób skandynawski. Biff Lindström występuje w różnych wariacjach - nasz przepis jest jednak najprostszy i najmniej pracochłonny.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego,
 - 1 posiekana cebula,
 - 2 ugotowane ziemniaki,
 - 1 jajko,
 - 4 łyżki drobno pokrojonych konserwowych buraków lub w zalewie octowej na słodko,
 - 2 łyżki drobno pokrojonych ogórków konserwowych,
 - 1 łyżka kaparów (opcjonalnie),
 - 1 łyżeczka soli,
 - pieprz.
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane ziemniaki rozgniatamy. Kroimy drobno buraki i ogórki. W niektórych przepisach pojawiają się buraki tarte - trzeba się napracować i nabrudzić, a nie zmienia to smaku potrawy. Gdy nie mamy dostępu do konserwowych buraków, możemy skorzystać z ugotowanych.
 - Dodajemy mięso i pozostałe składnki, doprawiamy przyprawami, wszystko mieszamy i formujemy kotlety. Dokładnie tak samo jak zwykłe mielone. Smażymy na maśle po obu stronach.
 - Kotlety pysznie smakują z młodymi ziemniaczkami z koperkiem, ale także z puree z gałką muszkatołową i sałatką z ogórków kiszonych z cebula i oliwą.
 - Uwaga, jest to danie domowe, nie wygląda na tyle ładnie, by podawać je na uroczystym przyjęciu. Mimo to jest pyszne!