Kotlety mielone po szwedzku, czyli Biff Lindström

2019-01-09
Kotlety mielone po szwedzku
Autor: Shutterstock Kotlety mielone po szwedzku to tania alternatywa dla zwykłych mielonych. 
łatwy
45 min
4

Biff Lindström, to szwedzki  przysmak, czyli  kotlety mielone na sposób skandynawski. Biff Lindström występuje w różnych wariacjach - nasz przepis jest jednak najprostszy i najmniej pracochłonny.

 

 

 

 

Składniki

500 g mięsa mielonego,

1 posiekana cebula,

2 ugotowane ziemniaki,

1 jajko,

4 łyżki drobno pokrojonych konserwowych buraków lub w zalewie octowej na słodko,

2 łyżki drobno pokrojonych ogórków konserwowych,

1 łyżka kaparów (opcjonalnie),

1 łyżeczka soli,

pieprz. 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy. Kroimy drobno buraki i ogórki. W niektórych przepisach pojawiają się buraki tarte - trzeba się napracować i nabrudzić, a nie zmienia to smaku potrawy. Gdy nie mamy dostępu do konserwowych buraków, możemy skorzystać z ugotowanych.

Dodajemy mięso i pozostałe składnki, doprawiamy przyprawami, wszystko mieszamy i formujemy kotlety. Dokładnie tak samo jak zwykłe mielone. Smażymy na maśle po obu stronach.

Kotlety pysznie smakują z młodymi ziemniaczkami z koperkiem, ale także z puree z gałką muszkatołową i sałatką z ogórków kiszonych z cebula i oliwą.

Uwaga, jest to danie domowe, nie wygląda na tyle ładnie, by podawać je na uroczystym przyjęciu. Mimo to jest pyszne!