Kotlety mielone po niemiecku z szynką, mlekiem i tymiankiem
2021-07-16
łatwy
30 min
4
Kotlety mielone po niemiecku przygotowuje się z mięsa wołowego z dodatkiem cebuli, szynki i natki pietruszki. Do masy dodaje się też nieco mleka, aby mięso było miękkie, a kotlety soczyste. Ważne są też przyprawy - poza solą i pieprzem, również gałka muszkatołowa i suszony tymianek, które nadają całości aromatu.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
- 100 g szynki
- 0,5 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 12 łyzki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oleju
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, drobno posiekać i wymieszać z posiekaną natką.
- Dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę, bułkę tartą, mleko i jajko, solidnie przyprawić.
- Masę dokładnie wymieszać, jeśli będzie za rzadka dodać tartej bułki, odstawić na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie uformować z masy nieduże kotlety, skopić olejem i piec na ruszcie grilla lub w piekarniku.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH