Kotlety mielone po niemiecku z szynką, mlekiem i tymiankiem

Kotlety mielone po niemiecku z szynką, mlekiem i tymiankiem
Autor: Shutterstock Kotlety mielone po niemiecku w białej salaterce.
łatwy
30 min
4

Kotlety mielone po niemiecku przygotowuje się z mięsa wołowego z dodatkiem cebuli, szynki i natki pietruszki. Do masy dodaje się też nieco mleka, aby mięso było miękkie, a  kotlety soczyste. Ważne są też przyprawy - poza solą i pieprzem, również gałka muszkatołowa i suszony tymianek, które nadają całości aromatu.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
  • 100 g szynki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 12 łyzki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, drobno posiekać i wymieszać z posiekaną natką.
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę, bułkę tartą, mleko i jajko, solidnie przyprawić.
  • Masę dokładnie wymieszać, jeśli będzie za rzadka dodać tartej bułki, odstawić na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie uformować z masy nieduże kotlety, skopić olejem i piec na ruszcie grilla lub w piekarniku.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej