Kotlety imperial. Przepis na pyszny i elegancki obiad dla całej rodziny

kotlet imperial
Autor: Shutterstock Kotlety imperial to pyszny i soczysty schab z szynką i serem.
łatwy
30 min
6

Kotlety imperial to smakowita wersja popularnych Cordon Blue. Czym się różnią? Zamiast mięsa z piersi kurczaka wykorzystuje się wieprzowinę. Przepis nie jest skomplikowany, a efekt smakowy zaskakuje już po pierwszym kęsie. Mięso jest miękkie i soczyste, a ukryte w środku dodatki idealnie łączą się w obłędne danie obiadowe. Zobaczcie, jak zrobić kotlety imperial.

Jak zrobić kotlety imperial?

Przyrządzenie pysznych kotletów ze schabu z szynką i serem jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Najpierw należy przygotować schab. Mięso trzeba pokroić w plastry, rozbić i doprawić. Na surowych kotletach układa się plastry szynki i żółtego sera, a następnie zawija w rulonik lub składa na pół. Układając dodatki na schabie, należy zwrócić uwagę, aby nie wychodziły poza mięso. Kolejnym krokiem jest panierowanie. Najpierw kotlety należy lekko posypać mąką pszenną. Macza się je w roztrzepanym jajku i obtacza w bułce tartej. Tak przygotowane kotlety imperial można smażyć.

Jak usmażyć kotlety imperial?

Surowe kotlety ze schabu z szynką i serem smaży się na dużej i głębokiej patelni. Najlepszy do smażenia jest olej roślinny rzepakowy. Należy wlać go na patelnię tyle, aby przykrył dno. Następnie olej trzeba mocno rozgrzać. Na patelnię wkłada się kotlety imperial i smaży około 5 minut z każdej strony, aż nabiorą apetycznego rumianego koloru.

Dlaczego warto zrobić kotlety na obiad?

  • To doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
  • Przepis na kotlety imperial jest łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności.
  • Czas przygotowania kotletów imperial ze schabu jest dość szybki. Danie można zrobić w pół godziny.
  • Na liście składników znajduje się tylko sześć produktów, dwie przyprawy i olej do smażenia.
  • Kotlety imperial można wzbogacić, dodając posiekane i podsmażone wcześniej pieczarki, paski czerwonej papryki lub krążki cebuli.

SKŁADNIKI

  • 600 g schabu bez kości
  • 100 g szynki w plastrach
  • 100 g sera żółtego w plastrach
  • 2 jajka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na 6 kotletów i rozbić tłuczkiem na grubość około 5 mm. Każdego kotleta doprawić z obu stron solą i pieprzem.
  • Na każdym kotlecie ułożyć po jednym plastrze szynki i żółtego sera. Układać tak, aby składniki nie wychodziły poza mięso. Kotlety złożyć na pół lub zwinąć w roladkę.
  • Każdego kotleta delikatnie oprószyć mąką pszenną, moczyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej. Odkładać na deskę.
  • Na głębokiej i dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim kotlety z obu stron po około 5 minut, aż staną się rumiane. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać od razu z ziemniakami lub kaszą oraz chrupiącą surówką.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
więcej