Kotlety drobiowe panierowane w orzeszkach ziemnych: przepis na chrupiące schabowe z filetu drobiowego

Kotlety drobiowe panierowane w orzeszkach ziemnych: przepis na chrupiące schabowe z filetu drobiowego
Autor: Shutterstock.com Kotlety drobiowe panierowane w orzeszkach ziemnych - odrobina egzotyki na obiadowym talerzu
łatwy
20 min
4

Masz ochotę na inny rodzaj panierowanego kotleta? Dzięki temu przepisowi klasyczny przepis na domowe sznycle panierowane staje się ekscytująco egzotyczne! Kotlety drobiowe panierowane w orzeszkach ziemnych są chrupiące, soczyste i pyszne! Można je przyrządzić z każdego rodzaju filetu drobiowego! 

Z czym podać kotlety panierowane w orzeszkach ziemnych?

Drobiowe kotlety panierowane w orzeszkach ziemnych najlepiej smakują z egzotycznym puree ziemniaczanym.

Do przygotowania porcji puree dla 4 osób potrzebujesz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżek masła
  • 1 łyżki przyprawy curry
  • 3 łyżki szczypiorku posiekanego drobno

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedź ziemniaki i pozwól im krótko odparować. Dodaj mleko, masło i curry. Utłucz ziemniaki na puree. Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. 

SKŁADNIKI

  • 4 sznycle z indyka lub kurczaka (ok. 150 g każdy)
  • 150 g prażonych orzeszków ziemnych bez soli
  • 80 g bułki tartej
  • 2 jajka (M)
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Osuszyć sznycle. Następnie lekko rozbić za pomocą tłuczka do mięsa. Nie przedziurawić kotletów. Doprawić solą i pieprzem.
  • Panierować kolejno najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku i na końcu w okruchach orzeszków ziemnych.
  • Rozgrzać klarowane masło na patelni. Smażyć sznycle na gorącym tłuszczu do zrumienienia. Czyli smażyć z każdej strony przez około 3 minuty. 
  • Podawać z puree ziemniaczanym z curry. Zobacz przepis niżej. 
Jedz orzechy na zdrowie!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej