Kotlety drobiowe panierowane w orzeszkach ziemnych: przepis na chrupiące schabowe z filetu drobiowego
2021-04-07
łatwy
20 min
4
Masz ochotę na inny rodzaj panierowanego kotleta? Dzięki temu przepisowi klasyczny przepis na domowe sznycle panierowane staje się ekscytująco egzotyczne! Kotlety drobiowe panierowane w orzeszkach ziemnych są chrupiące, soczyste i pyszne! Można je przyrządzić z każdego rodzaju filetu drobiowego!
Z czym podać kotlety panierowane w orzeszkach ziemnych?
Drobiowe kotlety panierowane w orzeszkach ziemnych najlepiej smakują z egzotycznym puree ziemniaczanym.
Do przygotowania porcji puree dla 4 osób potrzebujesz:
- 1 kg ziemniaków
- 200 ml mleka
- 2 łyżek masła
- 1 łyżki przyprawy curry
- 3 łyżki szczypiorku posiekanego drobno
Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedź ziemniaki i pozwól im krótko odparować. Dodaj mleko, masło i curry. Utłucz ziemniaki na puree. Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj.
SKŁADNIKI
- 4 sznycle z indyka lub kurczaka (ok. 150 g każdy)
- 150 g prażonych orzeszków ziemnych bez soli
- 80 g bułki tartej
- 2 jajka (M)
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki masła klarowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Osuszyć sznycle. Następnie lekko rozbić za pomocą tłuczka do mięsa. Nie przedziurawić kotletów. Doprawić solą i pieprzem.
- Panierować kolejno najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku i na końcu w okruchach orzeszków ziemnych.
- Rozgrzać klarowane masło na patelni. Smażyć sznycle na gorącym tłuszczu do zrumienienia. Czyli smażyć z każdej strony przez około 3 minuty.
- Podawać z puree ziemniaczanym z curry. Zobacz przepis niżej.
Jedz orzechy na zdrowie!