Kotlety drobiowe panierowane w orzeszkach ziemnych: przepis na chrupiące schabowe z filetu drobiowego

2021-04-07
Adrianna Stawska-Ostaszewska
Kotlety drobiowe panierowane w orzeszkach ziemnych: przepis na chrupiące schabowe z filetu drobiowego
Autor: Shutterstock.com Kotlety drobiowe panierowane w orzeszkach ziemnych - odrobina egzotyki na obiadowym talerzu
łatwy
20 min
4

Masz ochotę na inny rodzaj panierowanego kotleta? Dzięki temu przepisowi klasyczny przepis na domowe sznycle panierowane staje się ekscytująco egzotyczne! Kotlety drobiowe panierowane w orzeszkach ziemnych są chrupiące, soczyste i pyszne! Można je przyrządzić z każdego rodzaju filetu drobiowego! 

Składniki

4 sznycle z indyka lub kurczaka (ok. 150 g każdy)

150 g prażonych orzeszków ziemnych bez soli

80 g bułki tartej

2 jajka (M)

2 łyżki mąki

3 łyżki masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Osuszyć sznycle. Następnie lekko rozbić za pomocą tłuczka do mięsa. Nie przedziurawić kotletów. Doprawić solą i pieprzem.

Panierować kolejno najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku i na końcu w okruchach orzeszków ziemnych.

Rozgrzać klarowane masło na patelni. Smażyć sznycle na gorącym tłuszczu do zrumienienia. Czyli smażyć z każdej strony przez około 3 minuty. 

Podawać z puree ziemniaczanym z curry. Zobacz przepis niżej. 

Jedz orzechy na zdrowie!

Z czym podać kotlety panierowane w orzeszkach ziemnych?

Drobiowe kotlety panierowane w orzeszkach ziemnych najlepiej smakują z egzotycznym puree ziemniaczanym.

Do przygotowania porcji puree dla 4 osób potrzebujesz:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżek masła
  • 1 łyżki przyprawy curry
  • 3 łyżki szczypiorku posiekanego drobno

Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedź ziemniaki i pozwól im krótko odparować. Dodaj mleko, masło i curry. Utłucz ziemniaki na puree. Dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj.