Kotlet genua. Tu soczyste mięso skrywa pyszną niespodziankę
2022-09-14
łatwy
25 min
4
Prawie zwykły schabowy, a tutaj prawie robi wielką różnicę. Pod warstwą chrupiącej panierki i soczystego mięsa znajdujemy niespodziankę - niezwykle aromatyczna wędzoną szynkę wiejską i plater wyrazistego, cudownie rozpływającego się sera. Kotlet genua jest prosty, ale bardzo smaczny.
SKŁADNIKI
- 4 plastry schabu o grubości min. 3 cm
- 4 plastry sera tylżyckiego
- 4 plastry dobrej wędzonej szynki
- sól i pieprz
- olej
- 2 jajka
- 1 szklanka tartej bułki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab naciąć na płasko, aby utworzyć kieszonkę. Delikatnie rozbić go z obu stron, uważając by nie przerwać mięsa.
- Mięso posolić i popieprzyć, odstawić na 10-20 minut.
- Do każdej schabowej kieszonki włożyć plasterek szynki i plasterek sera.
- Tak przygotowane kotleciki panierować w jajku i w bułce.
- Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano, na średnim ogniu po 8 minut z każdej strony.
- Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?