Kotlet genua. Tu soczyste mięso skrywa pyszną niespodziankę

Kotlet genua
Autor: Shutterstock Kotlet genua to schab nadziewany szynka i serem.
łatwy
25 min
4

Prawie zwykły schabowy, a tutaj prawie robi wielką różnicę. Pod warstwą chrupiącej panierki i soczystego mięsa znajdujemy niespodziankę - niezwykle aromatyczna wędzoną szynkę wiejską i plater wyrazistego, cudownie rozpływającego się sera. Kotlet genua jest prosty, ale bardzo smaczny.

SKŁADNIKI

  • 4 plastry schabu o grubości min. 3 cm
  • 4 plastry sera tylżyckiego
  • 4 plastry dobrej wędzonej szynki
  • sól i pieprz
  • olej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka tartej bułki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab naciąć na płasko, aby utworzyć kieszonkę. Delikatnie rozbić go z obu stron, uważając by nie przerwać mięsa.
  • Mięso posolić i popieprzyć, odstawić na 10-20 minut.
  • Do każdej schabowej kieszonki włożyć plasterek szynki i plasterek sera.
  • Tak przygotowane kotleciki panierować w jajku i w bułce.
  • Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na rumiano, na średnim ogniu po 8 minut z każdej strony.
  • Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej