Kotleciki drobiowe w cieście serowym: przepis na szybki obiad z piersi kurczaka

Kotleciki drobiowe w cieście serowym: przepis na szybki obiad z piersi kurczaka
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Kotleciki drobiowe w cieście serowym są soczyste i bardzo smaczne. Tajemnica smaku tkwi w dodaniu do ciasta startego sera. Długo dojrzewający twardy ser nadaje panierce wybornego smaku i chrupkości. Oto przepis na szybki obiad z piersi kurczaka!

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki startego twardego sera, wybieram parmezan lub bursztyn
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filet z piersi kurczak pokroić po skosie na sznycelki grubości około 1 cm. Lekko zbić plastry piersi. W ten sposób wyrówna się grubość.
  • Z jajka, mleka i mąki sporządzić gęste ciasto naleśnikowe. Dodać do niego starty ser. Wymieszać.
  • Kotleciki panierować najpierw w mące. Następnie zanurzać w cieście.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienie z każdej strony.
  • Kotleciki po zdjęciu z patelni przełożyć na papierowy ręcznik. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z keczupem oraz frytkami z piekarnika.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej