Kotleciki drobiowe w cieście serowym: przepis na szybki obiad z piersi kurczaka
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Kotleciki drobiowe w cieście serowym są soczyste i bardzo smaczne. Tajemnica smaku tkwi w dodaniu do ciasta startego sera. Długo dojrzewający twardy ser nadaje panierce wybornego smaku i chrupkości. Oto przepis na szybki obiad z piersi kurczaka!
SKŁADNIKI
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki startego twardego sera, wybieram parmezan lub bursztyn
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet z piersi kurczak pokroić po skosie na sznycelki grubości około 1 cm. Lekko zbić plastry piersi. W ten sposób wyrówna się grubość.
- Z jajka, mleka i mąki sporządzić gęste ciasto naleśnikowe. Dodać do niego starty ser. Wymieszać.
- Kotleciki panierować najpierw w mące. Następnie zanurzać w cieście.
- Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienie z każdej strony.
- Kotleciki po zdjęciu z patelni przełożyć na papierowy ręcznik. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z keczupem oraz frytkami z piekarnika.