Koreańskie kotleciki mielone tteok galbi - zaskakująco prosty przepis!
2022-01-18
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Koreańskie kotleciki mielone, czyli tteok galbi przygotowuje się z wołowiny mielonej lub jej mieszaniny z mięsem wieprzowym. Dla nas zaskakująca jest obecność cukru w przepisie, ale inne przyprawy dobrze komponują się z jego słodyczą. Kotleciki nie są wcale słodkie, ale mają oryginalny orientalny smak.
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki białego słodkiego wina
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1/2 papryczki chili
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa bardzo drobno posiekać - można je też wrzucić do malaksera albo zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Czosnek przepuścić przez praskę.
- Jeśli nie macie oleju sezamowego, możecie uprażyć na patelni 2 łyżki ziaren sezamu.
- Warzywa i sezam wymieszać z mięsem i pozostałymi przyprawami, najlepiej rękami, ważne by masa była jak najbardziej jednolita.
- Z gotowej masy mięsnej formujemy kotleciki, smażymy je na rozgrzanym oleju powoli - by w środku nie były surowe. Możemy je też po wstępnym obsmażeniu dopiec w piekarniku nagrzanym do 175ºC
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Kotleciki tteok galbi to przysmak kuchni koreańskiej. Dumą każdej kuchni narodowej są pyszne sosy, które nadają potrawom aromatu i smaku. Czy rozpoznasz je? Zapraszamy do zabawy, w której rozpoznać trzeba sosy charakterystyczne dla różnych kuchnia świata: QUIZ. Gorszy smak gdy sosu brak. Rozwiąż quiz i zgarnij komplet punktów!