Koreańskie kotleciki mielone tteok galbi - zaskakująco prosty przepis!

Koreańskie kotleciki mielone
Autor: Shutterstock Koreańskie kotleciki mielone są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Koreańskie kotleciki mielone, czyli tteok galbi przygotowuje się z wołowiny mielonej lub jej mieszaniny z mięsem wieprzowym. Dla nas zaskakująca jest obecność cukru w przepisie, ale inne przyprawy dobrze komponują się z jego słodyczą. Kotleciki nie są wcale słodkie, ale mają oryginalny orientalny smak.

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki białego słodkiego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1/2 papryczki chili
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa bardzo drobno posiekać - można je też wrzucić do malaksera albo zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Czosnek przepuścić przez praskę.
  • Jeśli nie macie oleju sezamowego, możecie uprażyć na patelni 2 łyżki ziaren sezamu.
  • Warzywa i sezam wymieszać z mięsem i pozostałymi przyprawami, najlepiej rękami, ważne by masa była jak najbardziej jednolita.
  • Z gotowej masy mięsnej formujemy kotleciki, smażymy je na rozgrzanym oleju powoli - by w środku nie były surowe. Możemy je też po wstępnym obsmażeniu dopiec w piekarniku nagrzanym do 175ºC
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Kotleciki tteok galbi to przysmak kuchni koreańskiej. Dumą każdej kuchni narodowej są pyszne sosy, które nadają potrawom aromatu i smaku. Czy rozpoznasz je? Zapraszamy do zabawy, w której rozpoznać trzeba sosy charakterystyczne dla różnych kuchnia świata: QUIZ. Gorszy smak gdy sosu brak. Rozwiąż quiz i zgarnij komplet punktów!

Galeria: Co zrobić z mięsa mielonego - 15 patentów na mielone mięso!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej