Kokosowy kurczak w tajskim stylu - rozgrzeje ciało i duszę
2022-10-10
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kokosowy kurczak w tajskim stylu to łatwe do przygotowania danie, w którym delikatne mięso kurczaka zanurzone jest w aromatycznym sosie z dodatkiem mleczka kokosowego. Wszystkie składniki tego dania są łatwo dostępne i zdrowe - czego więc trzeba więcej?
Zobacz nasze inne przepisy na dania z kurczakiem
SKŁADNIKI
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- po 1/2 łyżeczki kminku, papryki, oregano i pieprzu cayenne
- sól i pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów bez skórki
- 1/2 (lub więcej) puszki mleka kokosowego
- do dekoracji: drobno posiekana kolendra lub pietruszka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi z kurczaka pokrój w dużą kostkę. Połącz przyprawy, zioła, sól i pieprz w małej misce. Natrzyj mieszanką przyprawową mięso z kurczaka.
- Przysmaż piersi z kurczaka - rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj mięso i smaż przez 6 do 7 minut z każdej strony lub do zrumienienia. Zdejmij kurczaka z patelni, przykryj i odstaw na bok.
- Na tej samej patelni, na pozostałej oliwie z oliwek, delikatnie podsmaż cebulę, czosnek i pomidory.
- Dodaj mleko kokosowe i zagotuj; duś przez 5 minut lub do zgęstnienia sosu.
- Włóż piersi z kurczaka do gotującego się sosu. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 4 lub 5 minut, aż kurczak będzie miękki, ale nie suchy.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i udekoruj kolendrą lub natką pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne