Kokosowy kurczak w tajskim stylu - rozgrzeje ciało i duszę

Kokosowy kurczak  w tajskim stylu -  rozgrzeje ciało i duszę
Autor: Shutterstock Tajską kuchnię cechują urzekające połączenia smaków - taki jest też kurczak kokosowy
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kokosowy kurczak w tajskim stylu to łatwe do przygotowania danie, w którym delikatne mięso  kurczaka zanurzone jest w aromatycznym sosie z dodatkiem mleczka kokosowego. Wszystkie składniki tego dania są łatwo dostępne i zdrowe - czego więc trzeba więcej?

Zobacz nasze inne przepisy na dania z kurczakiem

SKŁADNIKI

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • po 1/2 łyżeczki kminku, papryki, oregano i pieprzu cayenne
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów bez skórki
  • 1/2 (lub więcej) puszki mleka kokosowego
  • do dekoracji: drobno posiekana kolendra lub pietruszka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kurczaka pokrój w dużą kostkę. Połącz przyprawy, zioła, sól i pieprz w małej misce. Natrzyj mieszanką przyprawową mięso z kurczaka.
  • Przysmaż piersi z kurczaka - rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj mięso i smaż przez 6 do 7 minut z każdej strony lub do zrumienienia. Zdejmij kurczaka z patelni, przykryj i odstaw na bok.
  • Na tej samej patelni, na pozostałej oliwie z oliwek, delikatnie podsmaż cebulę, czosnek i pomidory.
  • Dodaj mleko kokosowe i zagotuj; duś przez 5 minut lub do zgęstnienia sosu.
  • Włóż piersi z kurczaka do gotującego się sosu. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 4 lub 5 minut, aż kurczak będzie miękki, ale nie suchy.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku i udekoruj kolendrą lub natką pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej