Kofty - bałkańskie danie z grilla
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Kofty to danie grillowe typowe dla kuchni bałkańskiej. Mielone, wołowe kotleciki w kształcie kiełbasek są po prostu pyszne. I bardzo łatwe w przyrządzeniu.
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonej wołowiny
- 1 duża czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę bardzo drobno kroimy w kostkę, czosnek rozdrabniamy.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i odstawiamy przykryte folią do lodówki, na minimum godzinę.
- Z mięsa formujemy kiełbaski i nabijamy je na patyczki do szaszłyków.
- Grillujemy do zrumienienia ze wszystkich stron, ale nie za długo, żeby mięso pozostało w środku soczyste.
- Kofty podajemy z sosem tzatziki.