Klopsiki w młodej kapuście - cudowne danie 2 w 1!
2022-05-17
łatwy
35 min
4
Klopsiki w młodej kapuście to smakowity pomysł na dania z mielonego mięsa. Świetnie smakują z młodymi ziemniakami z wody, pięknie się też prezentują.
SKŁADNIKI
- 500 gramów mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego, wg uznania)
- 1 jajko
- pół szklanki bułki tartej
- 2 cebule
- średniej wielkości główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- pęczek świeżego koperku
- łyżeczka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mięsa wbić jajko, wsypać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki na około 15 minut, następnie, gdy bułka tarta nasiąknie już płynem z mięsa, ponownie wyrobić.
- Z masy, dłońmi zwilżonymi wodą lub olejem, uformować małe klopsik.
- Klopsiki przesmażyć na oleju w głębokiej patelni lub w garnku, wyjąc z naczynia i odłożyć.
- W tym samym naczyniu zrumienić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną marchewkę i dość grubo poszatkowaną kapustę.
- Wlać pół szklanki wody, doprawić solą i pieprzem, wymieszaj, dodać klopsiki i dusić około 15 minut na małym ogniu.
- Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości płynu w duszenia potrawy, wlać do naczynia z kapustą i klopsikami i od razu dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany koperek.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?