Klopsiki w młodej kapuście - cudowne danie 2 w 1!

Klopsiki w młodej kapuście  - cudowne danie 2 w 1!
Autor: Shutterstock Klopsiki w młodej kapuście doskonale smakują z młodymi ziemniakami
łatwy
35 min
4

Klopsiki w młodej kapuście to smakowity pomysł na dania z mielonego mięsa. Świetnie smakują z młodymi ziemniakami z wody, pięknie się też prezentują.

Składniki

500 gramów mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego, wg uznania),

1 jajko,

pół szklanki bułki tartej,

2 cebule,

średniej wielkości główka młodej kapusty,

2 marchewki,

pęczek świeżego koperku,

łyżeczka mąki pszennej,

sól,

pieprz,

olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do mięsa wbić jajko, wsypać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki na około 15 minut, następnie, gdy bułka tarta nasiąknie już płynem z mięsa, ponownie wyrobić.

Z masy, dłońmi zwilżonymi wodą lub olejem, uformować małe klopsik.

Klopsiki przesmażyć na oleju w głębokiej patelni lub w garnku, wyjąc z naczynia i odłożyć.

W tym samym naczyniu zrumienić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną marchewkę i dość grubo poszatkowaną kapustę.

Wlać pół szklanki wody, doprawić solą i pieprzem, wymieszaj, dodać klopsiki i dusić około 15 minut na małym ogniu.

Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości płynu w duszenia potrawy, wlać do naczynia z kapustą i klopsikami i od razu dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany koperek.

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE