Klopsiki w młodej kapuście - cudowne danie 2 w 1!

Klopsiki w młodej kapuście  - cudowne danie 2 w 1!
Autor: Shutterstock Klopsiki w młodej kapuście doskonale smakują z młodymi ziemniakami
łatwy
35 min
4

Klopsiki w młodej kapuście to smakowity pomysł na dania z mielonego mięsa. Świetnie smakują z młodymi ziemniakami z wody, pięknie się też prezentują.

SKŁADNIKI

  • 500 gramów mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego, wg uznania)
  • 1 jajko
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 cebule
  • średniej wielkości główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • pęczek świeżego koperku
  • łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mięsa wbić jajko, wsypać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki na około 15 minut, następnie, gdy bułka tarta nasiąknie już płynem z mięsa, ponownie wyrobić.
  • Z masy, dłońmi zwilżonymi wodą lub olejem, uformować małe klopsik.
  • Klopsiki przesmażyć na oleju w głębokiej patelni lub w garnku, wyjąc z naczynia i odłożyć.
  • W tym samym naczyniu zrumienić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną marchewkę i dość grubo poszatkowaną kapustę.
  • Wlać pół szklanki wody, doprawić solą i pieprzem, wymieszaj, dodać klopsiki i dusić około 15 minut na małym ogniu.
  • Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości płynu w duszenia potrawy, wlać do naczynia z kapustą i klopsikami i od razu dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany koperek.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Galeria: Surówki z młodej kapusty - 11 pomysłów

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej