Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym: łatwe danie na codzienny obiad
2022-04-27
łatwy
30 min
4
Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym to zdrowsza wersja tradycyjnych klopsików. Robi się je szybko i nie trzeba stać przy patelni. Pyszne domowe klopsiki w sosie pomidorowym najlepiej smakują z makaronem lub ryżem.
SKŁADNIKI
- Na klopsiki:
- 400 g mielonej wołowiny
- 100 g mielonej wieprzowiny, najlepiej łopatki wieprzowej
- 3 czubate łyżki tartej bułki
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- Na sos:
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżeczki suszonej włoskiej mieszanki ziół (natka pietruszki, bazylia, tymianek, oregano)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
- oraz olej do posmarowania formy do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mielonego mięsa dodaj tartą bułkę, 4 łyżki wody, roztrzepane jajko, posiekany czosnek, sól oraz pieprz. Dobrze wymieszaj na jednorodną masę. Z masy uformuj 20 kulek.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Pora na sos. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone pomidory oraz suszone zioła, sól i pieprz, zagotuj.
- Naczynie do pieczenia posmaruj olejem, na dnie ułóż w regularnych odstępach klopsiki, zalej gorącym sosem i wstaw do piekarnika. Piecz 20-30 minut.
- Podawaj z makaronem ugotowanym al dent lub z ryżem.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.