Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym: łatwe danie na codzienny obiad

Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym: łatwe danie na codzienny obiad
Autor: Shutterstock Pyszne domowe klopsiki przygotujesz bez większego wysiłku
łatwy
30 min
4

Klopsiki pieczone w sosie pomidorowym to zdrowsza wersja tradycyjnych klopsików. Robi się je szybko i nie trzeba stać przy patelni. Pyszne domowe klopsiki w sosie pomidorowym najlepiej smakują z makaronem lub ryżem. 

Przepis na kuchnię? Kup koniecznie>>>

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na klopsiki:
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 100 g mielonej wieprzowiny, najlepiej łopatki wieprzowej
  • 3 czubate łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • Na sos:
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
  • 2  puszki krojonych pomidorów
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżeczki suszonej włoskiej mieszanki ziół (natka pietruszki, bazylia, tymianek, oregano)
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego
  • oraz olej do posmarowania formy do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mielonego mięsa dodaj tartą bułkę, 4 łyżki wody, roztrzepane jajko, posiekany czosnek, sól oraz pieprz. Dobrze wymieszaj na jednorodną masę. Z masy uformuj 20 kulek. 
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Pora na sos. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone pomidory oraz suszone zioła, sól i pieprz, zagotuj. 
  • Naczynie do pieczenia posmaruj olejem, na dnie ułóż w regularnych odstępach klopsiki, zalej gorącym sosem i wstaw do piekarnika. Piecz 20-30 minut. 
  • Podawaj z makaronem ugotowanym al dent lub z ryżem.