Klops z mielonego boczku - niedrogi przepis na soczystą pieczeń rzymską

Klops z mielonego boczku - niedrogi przepis na soczystą pieczeń rzymską
Autor: Shutterstock.com Klops z mielonego boczku - niedrogi przepis na soczystą pieczeń rzymską
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Klops z mielonego boczku to prosty patent na soczystą pieczeń rzymską. Jest co prawda nieco bardziej tłusty, ale ma za to więcej smaku. Oto prawdzony przepis masarników na przepyszny klpos, który można podać na ciepło lub zjeść na zimno. Od razu upieczcie więcej! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg chudego boczku ze skórą bez żeberek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, suszonego
  • 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skórę ściąć i ugotować do miękkości. Jeśli boczek miał żeberka, to je wyciąć i zachować na zupę. 
  • Boczek pokroić w dużą kostkę i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z ugotowaną skórką.
  • W misce wymieszać zmielony boczek, rozmącone jajko oraz przyprawy. Wyrabiać przez 2-3 minuty.
  • Masę uformować w wałek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnik. Piec w temperaturze 180°C przez 70 minut. 
  • Podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej