Klops z mielonego boczku - niedrogi przepis na soczystą pieczeń rzymską
2022-02-23
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Klops z mielonego boczku to prosty patent na soczystą pieczeń rzymską. Jest co prawda nieco bardziej tłusty, ale ma za to więcej smaku. Oto prawdzony przepis masarników na przepyszny klpos, który można podać na ciepło lub zjeść na zimno. Od razu upieczcie więcej!
SKŁADNIKI
- 1 kg chudego boczku ze skórą bez żeberek
- 1 jajko
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego, suszonego
- 2 łyżeczki tymianku, suszonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skórę ściąć i ugotować do miękkości. Jeśli boczek miał żeberka, to je wyciąć i zachować na zupę.
- Boczek pokroić w dużą kostkę i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z ugotowaną skórką.
- W misce wymieszać zmielony boczek, rozmącone jajko oraz przyprawy. Wyrabiać przez 2-3 minuty.
- Masę uformować w wałek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnik. Piec w temperaturze 180°C przez 70 minut.
- Podawać z sosem pieczarkowym i puree ziemniaczanym.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne