Klops nadziewany kaszą gryczaną - pomysł na treściwe i oszczędne danie
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Klops nadziewany kaszą gryczaną to danie niedrogie, pyszne i bardzo sycące. Podane z sałatką lub surówką ze świeżych warzyw to pełnowartościowe danie obiadowe, które zasyci na długo.
SKŁADNIKI
- Klops:
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 2 cebule
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- olej
- 3 łyżki śmietany
- sól i pieprz
- Nadzienie:
- 0,5 szklanki kaszy gryczanej
- 3 suszone grzyby
- 2 łyżki oleju
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju.
- Bułkę namoczyć i odcisnąć, wymieszać z mięsem i jajkiem.
- Masę przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić.
- Grzyby namoczyć, a następnie ugotować. Wyjąć z wywaru i pokroić.
- Pokrojone grzyby włożyć z powrotem do wywaru, dodać kaszę i ugotować ją, aż wciągnie cały płyn.
- Do kaszy dodać usmażoną cebule, przyprawić solą i pieprzem.
- Masę mięsną rozłożyć na desce i delikatnie rozwałkować w prostokąt. Wyłożyć na nie kaszę i zwinąć w rulon.
- Przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec 30 min.
- Pod koniec pieczenia polać śmietaną i piec jeszcze 5 minut.