Klops nadziewany kaszą gryczaną - pomysł na treściwe i oszczędne danie

Kops nadziewany kaszą gryczaną
Autor: Shutterstock Kops nadziewany kaszą gryczaną to pyszne i bardzo treściwe danie w wersji 2 w 1.
łatwy
40 min
4

Klops nadziewany kaszą gryczaną to danie niedrogie, pyszne i bardzo sycące. Podane z sałatką lub surówką ze świeżych warzyw to pełnowartościowe danie obiadowe, które zasyci na długo. 

SKŁADNIKI

  • Klops:
  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • olej
  • 3 łyżki śmietany
  • sól i pieprz
  • Nadzienie:
  • 0,5 szklanki kaszy gryczanej
  • 3 suszone grzyby
  • 2 łyżki oleju
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju.
  • Bułkę namoczyć i odcisnąć, wymieszać z mięsem i jajkiem.
  • Masę przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić.
  • Grzyby namoczyć, a następnie ugotować. Wyjąć z wywaru i pokroić.
  • Pokrojone grzyby włożyć z powrotem do wywaru, dodać kaszę i ugotować ją, aż wciągnie cały płyn.
  • Do kaszy dodać usmażoną cebule, przyprawić solą i pieprzem.
  • Masę mięsną rozłożyć na desce i delikatnie rozwałkować w prostokąt. Wyłożyć na nie kaszę i zwinąć w rulon.
  • Przełożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec 30 min.
  • Pod koniec pieczenia polać śmietaną i piec jeszcze 5 minut.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej