Kiełbasa zapiekana z jabłkami w sosie dyniowo-serowym. Szybko, zdrowo, tanio!

Kiełbasa zapiekana z jabłkami w sosie dyniowo-serowym
Autor: Shutterstock.com Kiełbasa zapiekana z jabłkami w sosie dyniowo-serowym
łatwy
20 min
4

Kiełbasa wieprzowa i jabłka to dobrana para. Jeszcze lepiej, gdy połączycie ją z niesamowicie pysznym dyniowo-serowym sosem. Proste składniki i obłędny smak. Do tego niedrogo i sprytnie! 

SKŁADNIKI

  • 500 g białej kiełbasy wieprzowej, parzonej
  • 2 jabłka, pokrojone na cząstki
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki startej dyni
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar
  • 1/4 szklanki startego sera parmezan
  • gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W naczyniu do zapiekania ułożyć kiełbasę pokrojoną na większe kawałki. Pomiędzy kawałkami kiełbasy ułożyć nieobrane jabłka pokrojone na cząstki. Odstawić. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
  • W rondlu rozgrzać masło i olej. Dodać startą dynię, cebulę i czosnek. Smażyć aż warzywa zmiękną i stracą na objętości. Zajmie to około 6-8 minut. 
  • Do rodnla dodać mąkę i wymieszać. Smażyć około 30 sekund.
  • Wlać mleko. Wymieszać i zagotować. Następnie dodać starte sery. Przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem. Mieszać do rozpuszczenia serów.
  • Sosem dyniowo-serowym polać kiełbasę i jabłka.
  • Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 25-30 minut. A w przypadku użycia surowej kiełbasy, czas pieczenia wydłużyć do 40-50 minut. 
  • Podawać z zieloną sałatą i świeżym pieczywem. 
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?

Co jeść na kolację? 10 pomysłów na proste i zdrowe kolacje na ciepło

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej