Kiełbasa zapiekana z jabłkami w sosie dyniowo-serowym. Szybko, zdrowo, tanio!
2021-11-27
łatwy
20 min
4
Kiełbasa wieprzowa i jabłka to dobrana para. Jeszcze lepiej, gdy połączycie ją z niesamowicie pysznym dyniowo-serowym sosem. Proste składniki i obłędny smak. Do tego niedrogo i sprytnie!
SKŁADNIKI
- 500 g białej kiełbasy wieprzowej, parzonej
- 2 jabłka, pokrojone na cząstki
- 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju
- 2 szklanki startej dyni
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki startego sera cheddar
- 1/4 szklanki startego sera parmezan
- gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W naczyniu do zapiekania ułożyć kiełbasę pokrojoną na większe kawałki. Pomiędzy kawałkami kiełbasy ułożyć nieobrane jabłka pokrojone na cząstki. Odstawić. Rozgrzać piekarnik do 180°C.
- W rondlu rozgrzać masło i olej. Dodać startą dynię, cebulę i czosnek. Smażyć aż warzywa zmiękną i stracą na objętości. Zajmie to około 6-8 minut.
- Do rodnla dodać mąkę i wymieszać. Smażyć około 30 sekund.
- Wlać mleko. Wymieszać i zagotować. Następnie dodać starte sery. Przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem. Mieszać do rozpuszczenia serów.
- Sosem dyniowo-serowym polać kiełbasę i jabłka.
- Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 25-30 minut. A w przypadku użycia surowej kiełbasy, czas pieczenia wydłużyć do 40-50 minut.
- Podawać z zieloną sałatą i świeżym pieczywem.
Domowa biała kiełbasa – jak ją zrobić?