Keto zapiekanka z kurczakiem i warzywami. Prosty przepis na dietetyczny obiad
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pyszna i sycąca zapiekanka z kurczakiem i warzywami to prosty przepis na obiad, który zachwyci nie tylko osoby na diecie keto. Potrawa przypadnie do gusty każdemu. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują, tworząc to smakowite danie w sam raz na obiad. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszną keto zapiekankę z kurczakiem i warzywami.
Czy można jeść kurczaka na keto?
Chociaż dieta ketogeniczna ma dość restrykcyjne zasady, z kurczaka nie trzeba rezygnować. Ten przepis na obłędną zapiekankę z dodatkiem piersi kurczaka jest tego najlepszym przykładem. Mięso kurczaka wzbogacone warzywami i zapieczone pod startym żółtym serem z dodatkiem boczku to pyszne danie o niskiej zawartości węglowodanów.
Keto zapiekanka z kurczakiem i warzywami – składniki
Aby przyrządzić pyszny keto obiad z zapiekanką w roli głównej, potrzebne są produkty łatwo dostępne w wielu sklepach. Keto zapiekanka to danie z prostych składników, które w połączeniu tworzą obłędnie pyszną i aromatyczną potrawę. Zapiekankę robi się z takich produktów jak:
- pierś kurczaka
- boczek
- żółty ser
- jajka
- warzywa – cebula, zielona papryka i dynia
- przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka i gałka muszkatołowa
Jak zrobić keto zapiekankę z kurczakiem i warzywami?
Keto przepis na zapiekankę z kurczakiem oraz kolorowymi warzywami jest łatwy. Nawet jeżeli dopiero zaczynacie swoją przygodę w świecie kulinariów, z tym przepisem zapiekankę zrobicie na piątkę z plusem. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu krok po kroku.
Na patelni należy podsmażyć pokrojonego w kostkę i doprawionego kurczaka, a następnie przełożyć go do formy do zapiekania i zalać jajkami. Na wierzchu układa się pokrojone warzywa i posypuje startym serem oraz boczkiem. Jeszcze tylko pół godziny w piekarniku i pyszny dietetyczny obiad jest gotowy.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 200 g startego żółtego sera
- 150 g boczku
- 150 g dyni
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka, aż zacznie się lekko rumienić.
- Do formy do zapiekania przełożyć kurczaka i zalać roztrzepanymi jajkami doprawionymi gałką muszkatołową.
- Na kurczaku ułożyć pokrojoną w cienkie plasterki dynię oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Wierzch posypać startym serem i pokrojonym w kostkę boczkiem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.