Keto zapiekanka z kurczakiem i warzywami. Prosty przepis na dietetyczny obiad

keto zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Autor: Shutterstock Keto przepis na zapiekankę z kurczakiem i warzywami urzeknie smakiem nie tylko ketomaniaków.
łatwy
45 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pyszna i sycąca zapiekanka z kurczakiem i warzywami to prosty przepis na obiad, który zachwyci nie tylko osoby na diecie keto. Potrawa przypadnie do gusty każdemu. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują, tworząc to smakowite danie w sam raz na obiad. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszną keto zapiekankę z kurczakiem i warzywami.

Czy można jeść kurczaka na keto?

Chociaż dieta ketogeniczna ma dość restrykcyjne zasady, z kurczaka nie trzeba rezygnować. Ten przepis na obłędną zapiekankę z dodatkiem piersi kurczaka jest tego najlepszym przykładem. Mięso kurczaka wzbogacone warzywami i zapieczone pod startym żółtym serem z dodatkiem boczku to pyszne danie o niskiej zawartości węglowodanów.

Keto zapiekanka z kurczakiem i warzywami – składniki

Aby przyrządzić pyszny keto obiad z zapiekanką w roli głównej, potrzebne są produkty łatwo dostępne w wielu sklepach. Keto zapiekanka to danie z prostych składników, które w połączeniu tworzą obłędnie pyszną i aromatyczną potrawę. Zapiekankę robi się z takich produktów jak:

  • pierś kurczaka
  • boczek
  • żółty ser
  • jajka
  • warzywa – cebula, zielona papryka i dynia
  • przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka i gałka muszkatołowa

Jak zrobić keto zapiekankę z kurczakiem i warzywami?

Keto przepis na zapiekankę z kurczakiem oraz kolorowymi warzywami jest łatwy. Nawet jeżeli dopiero zaczynacie swoją przygodę w świecie kulinariów, z tym przepisem zapiekankę zrobicie na piątkę z plusem. Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu krok po kroku.

Na patelni należy podsmażyć pokrojonego w kostkę i doprawionego kurczaka, a następnie przełożyć go do formy do zapiekania i zalać jajkami. Na wierzchu układa się pokrojone warzywa i posypuje startym serem oraz boczkiem. Jeszcze tylko pół godziny w piekarniku i pyszny dietetyczny obiad jest gotowy.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 200 g startego żółtego sera
  • 150 g boczku
  • 150 g dyni
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka, aż zacznie się lekko rumienić.
  • Do formy do zapiekania przełożyć kurczaka i zalać roztrzepanymi jajkami doprawionymi gałką muszkatołową.
  • Na kurczaku ułożyć pokrojoną w cienkie plasterki dynię oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Wierzch posypać startym serem i pokrojonym w kostkę boczkiem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej