Kebabowa pierś kurczaka z grilla: będą Was błagać o przepis
2021-05-24
łatwy
30 min
4
Kebabowa pierś kurczaka z grilla to domowa wersja ulubionego dania wszystkich Polaków. Zarówno kebab, jak i jego grecką odmianę gyros pokochaliśmy od pierwszego kęsa. I tak jest również z tym pysznym daniem, tak łatwym do przygotowania. Letnie grillowanie to świetna okazja, aby spróbować piersi kurczaka a la kebab. Polecam!
Dla wielbicieli kebabu kilka inspirujących przepisów:
Domowy gyros z piekarnika: tani sposób na kebab, jak z restauracji
Fantastyczne mini kebaby z piersi kurczaka i boczku: faceci to kochają!
Kebabowa karkówka: kruche i aromatyczne mięso w sosie
Domowy kebab z piekarnika: przepis na hit internetu
Orientalne naleśniki z kebabem z kurczaka - domowy kebab
SKŁADNIKI
- 6 filetów z piersi z kurczaka
- 2 nieduże cukinie
- 2 łyżki przyprawy do kebabu: papryka słodka i ostra, kolendra, kminek, cynamon, czosnek, sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 szpadki metalowe lub długie patyki drewniane do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Każdą pierś rozciąć wzdłuż na 2 części. Posypać przyprawami, polać olejem i sokiem z cytryny, i wymieszać. Odstawić na co najmniej 1 godzinę, aby mięso przeszło smakami.
- Cukinie pociąć wzdłuż każdą na 4 plastry.
- Na 2 szpadki lub patyki, równolegle nabijać kolejno plaster cukinii, 2 połówki piersi kurczaka złożone razem, plaster cukinii i ponownie 2 połówki piersi, na koniec znowu plaster cukinii. Tak jak na zdjęciu. To samo zrobić z pozostałymi składnikami.
- Ułożyć na rusztu, dość wysoko nad paleniskiem, grillować po 15 minut z każdej strony. Przed zdjęciem z rusztu sprawdzić, czy mięso upiekło się w środku, nacinając filet w najgrubszym miejscu.
- Podawać pokrojone w poprzek w bułce lub razem z grillowaną papryką i pieczarkami oraz soczystą sałatką.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?