Kebabowa pierś kurczaka z grilla: będą Was błagać o przepis

Kebabowa pierś kurczaka z grilla
Autor: Shutterstock Kebabowa pierś kurczaka powoli dochodzi na grillu
łatwy
30 min
4

Kebabowa pierś kurczaka z grilla to domowa wersja ulubionego dania wszystkich Polaków. Zarówno kebab, jak i jego grecką odmianę gyros pokochaliśmy od pierwszego kęsa. I tak jest również z tym pysznym daniem, tak łatwym do przygotowania. Letnie grillowanie to świetna okazja, aby spróbować piersi kurczaka a la kebab. Polecam! 

Dla wielbicieli kebabu kilka inspirujących przepisów:

Domowy gyros z piekarnika: tani sposób na kebab, jak z restauracji

Fantastyczne mini kebaby z piersi kurczaka i boczku: faceci to kochają!

Kebabowa karkówka: kruche i aromatyczne mięso w sosie

Domowy kebab z piekarnika: przepis na hit internetu

Orientalne naleśniki z kebabem z kurczaka - domowy kebab

SKŁADNIKI

  • 6 filetów z piersi z kurczaka
  • 2 nieduże cukinie
  • 2 łyżki przyprawy do kebabu: papryka słodka i ostra, kolendra, kminek, cynamon, czosnek, sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 szpadki metalowe lub długie patyki drewniane do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Każdą pierś rozciąć wzdłuż na 2 części. Posypać przyprawami, polać olejem i sokiem z cytryny, i wymieszać. Odstawić na co najmniej 1 godzinę, aby mięso przeszło smakami.
  • Cukinie pociąć wzdłuż każdą na 4 plastry. 
  • Na 2 szpadki lub patyki, równolegle nabijać kolejno plaster cukinii, 2 połówki piersi kurczaka złożone razem, plaster cukinii i ponownie 2 połówki piersi, na koniec znowu plaster cukinii. Tak jak na zdjęciu. To samo zrobić z pozostałymi składnikami. 
  • Ułożyć na rusztu, dość wysoko nad paleniskiem, grillować po 15 minut z każdej strony. Przed zdjęciem z rusztu sprawdzić, czy mięso upiekło się w środku, nacinając filet w najgrubszym miejscu.
  • Podawać pokrojone w poprzek w bułce lub razem z grillowaną papryką i pieczarkami oraz soczystą sałatką. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej