Kaszanka z grilla z jabłkiem i cebulką
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Grillujemy! Kto ma ochotę na grillowaną kaszankę z jabłkami, cebulką, majerankiem? Podajemy dobry przepis. Nic, tylko próbować.
SKŁADNIKI
- 8 kaszanek średniej wielkości
- 5 - 8 ząbków czosnku
- 2 duże jabłka (najlepiej twarde, winne)
- duża cebula (mogą być też dwie mniejsze: jedna biała, druga czerwona)
- 8 - 10 łyżek ostrego sosu do dań z grilla
- 2 łyżki majeranku (suszonego lub świeżego)
- olej do natłuszczenia folii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek, cebulę oraz jabłka obierz (z jabłek usuń też gniazda nasienne).
- Czosnek pokrój w cienkie plastry. Cebulę w piórka. Jabłka w ćwiartki, a potem w plasterki.
- Kaszanki posmaruj obficie ostrym sosem do potraw z grilla.
- Każdą kiełbaskę przełóż na folię aluminiową natłuszczoną od wewnątrz olejem. Obłóż jabłkami, czosnkiem, cebulą. Posyp majerankiem. Zawiń w folię aluminiową, zostawiając wokół kaszanek trochę wolnej przestrzeni. Łączenie folii powinno znaleźć się na górze.
- Rozpal grill. Paczuszki z kaszanką przełóż na środkowy ruszt. Grilluj około dziesięć minut.
- Gotowe kaszanki przełóż na talerze. Podawaj z chlebem lub z pieczonymi ziemniaczkami.