Karkówka pieczona w winnym sosie: przepis na schab karkowy w sosie
2024-03-24
średni
35 min
4
Karkówka palce lizać - pieczona w winnym sosie - krucha smaczna i anielsko rozpływająca się w ustach... To hit każdego obiadu - zarówno codziennego, jak i odświętnego
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki
- 2 łyżki smalcu lub oleju
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu
- 1 duża cebula
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą karkówkę położyć na sicie i przelać wrzątkiem. Osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i szałwią
- Rodzynki umyć i zalać kilkoma łyżkami wina, zostawić na 40 minut
- W brytfannie rozgrzać smalec, położyć mięso i zrumienić je ze wszystkich stron. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC, podlewając winem i bulionem - po pół szklanki.
- Następnie dodać rodzynki, cebulę pokrojoną w kostkę i posiekane orzechy. Piec do miękkości, dodając resztę bulionu i wina.
- Miękkie mięso podawać pokrojone w plastry i polane odparowanym sosem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne