Karkówka na słodko - zakochasz się w jej smaku!

Karkówka na słodko - zakochasz się w jej smaku!
Autor: Shutterstock Karkówka świetnie smakuje pieczona, gdyż jest bardziej soczysta niż schab
łatwy
25 min
4

Karkówka na słodko tak naprawdę nie jest  słodka - jedynie w efekcie dodatku powideł śliwkowych smak wytrawnych przypraw zyskuje ciekawy  kontrapunkt. Ten przepis jest niesłychanie łatwy do przygotowania, a mięso po prostu rozpływa się w ustach.

SKŁADNIKI

  • 1 kg karkówki
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki oleju
  • ½ ketchupu pikantnego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki vegety domowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę kroimy w plastry, przekładamy do naczynia, w którym będziemy ją piec. Posypujemy solą oraz pieprzem. Odstawimy na chwilę.
  • Oba rodzaje cebuli kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Przekładamy do miseczki i dodajemy powidła, olej i ketchup. Wsypujemy domową  vegetę i mieszamy.
  • Marynatę przekładamy na wierzch pokrojonej karkówki i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez ok. godzinę - do miękkości mięsa.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej