Karkówka na słodko - zakochasz się w jej smaku!
2021-05-17
łatwy
25 min
4
Karkówka na słodko tak naprawdę nie jest słodka - jedynie w efekcie dodatku powideł śliwkowych smak wytrawnych przypraw zyskuje ciekawy kontrapunkt. Ten przepis jest niesłychanie łatwy do przygotowania, a mięso po prostu rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 4 ząbki czosnku
- ½ szklanki oleju
- ½ ketchupu pikantnego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki vegety domowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę kroimy w plastry, przekładamy do naczynia, w którym będziemy ją piec. Posypujemy solą oraz pieprzem. Odstawimy na chwilę.
- Oba rodzaje cebuli kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki. Przekładamy do miseczki i dodajemy powidła, olej i ketchup. Wsypujemy domową vegetę i mieszamy.
- Marynatę przekładamy na wierzch pokrojonej karkówki i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez ok. godzinę - do miękkości mięsa.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku