Kapuściana pizza Okonomiyaki - japoński pomysł na szybkie i pyszne danie z patelni!

Kapuściana pizza Okonomiyaki - japoński pomysł na szybki i pyszne danie z patelni!
Autor: Shutterstock Japoński placek z posiekanej kapusty pekińskiej w cieście podobnym do naleśnikowego jest pyszny i łatwy do przygotowania.
łatwy
30 min
4

Pizza Okonomiyaki to japońskie danie, którego nazwa w tłumaczeniu oznacza: "smaż co chcesz". Jego postawą jest pokrojona kapusta pekińska z cieście podobnym do naleśnikowego. A dodatki zależą już od fantazji smażącego i... zawartości jego lodówki. Co prawda "wykończenie" tego dania podlega regułom, ale nie są one trudne do przestrzegania.

SKŁADNIKI

  • Ciasto 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1
  • /2 szklanki zimnej wody lub bulionu dashi (z 1 kostki/saszetki)
  • 2 jajka
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej (2 szklanki)
  • 8 cienkich plasterków boczku
  • 2 cebule dymki (razem ze szczypiorkiem)
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • szczypta soli i pieprzu
  • Sos Okonomiyaki
  • 3 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • Dodatki:
  • aonori (suszone wodorosty)
  • katsuobushi – płatki suszonego tuńczyka
  • majonez
  • szczypiorek (poszatkowany)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę i jedną cebulę dymkę ze szczypiorkiem drobno pokrój.
  • W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj wodę lub bulion dashi, szczyptę soli i pieprzu oraz jajka i wymieszaj całość dokładnie. Do tak przygotowanego ciasta dodaj warzywa i ponownie całość wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wlej połowę mieszanki. Uformuj łopatką okrągły, zwarty placek. Na wierzchu ułóż kilka plasterków boczku.
  • Gdy jedna strona okonomiyaki nabierze złotego koloru (kilka minut), obróć placek na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki (zsuń placek na talerz lub pokrywkę a następnie nakryj go odwróconą patelnią i ponownie ją odwróć - nakrytą), aby okonomiyaki się nie rozpadł.  Przykryj patelnię pokrywką i smaż placek jeszcze kilka minut.
  • W trakcie smażenia przygotuj sos mieszając dokładnie wszystkie wymienione składniki. Gdy obie strony będą odpowiednio przypieczone, przełóż delikatnie okonomiyaki na talerz. Posmaruj placek na wierzchu sosem okonomiyaki, polej majonezem tworząc zygzakowate wzroki, a na koniec posyp odrobiną posiekanego szczypiorku, wodorostami aonori oraz tuńczykiem katsuobushi.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej