Kanapka Sloppy Joe podbija Polskę. Amerykański przepis na klasyczny fast food
Z czym Amerykanie jedzą kanapki? Kultową kanapką w kraju zza Wielkiej Wody jest Sloppy Joe. To połączenie puszystej bułki, w środku której kryje się aromatyczny mięsny farsz. W Ameryce jest typowym daniem fast food i od lat cieszy się ogromną popularnością. Nie trzeba jednak udawać się w daleką podróż, aby spróbować tego amerykańskiego klasyka. Z tym przepisem kanapkę Sloppy Joe możecie zrobić nawet dziś.
Czym jest Sloppy Joe?
Kanapka Sloppy Joe pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. To właśnie tam w latach 30. XX wieku narodziły się pierwsze przepisy na ten amerykański fast food, który jest niezwykle popularny do dziś. Sloppy Joe to połączenie pszennej bułki i sosu bolońskiego z mięsem mielonym. Kanapka jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Podaje się ją na ciepło. Przez prawie sto lat powstało mnóstwo przepisów na ten klasyk zza oceanu. Sos można wzbogacać różnymi dodatkami i podawać kanapkę z takimi dodatkami jak sałata czy ogórki.
Z czego zrobić Sloppy Joe?
Amerykańska kanapka o interesującej nazwie Sloppy Joe składa się z dwóch elementów. Pierwszym z nich jest okrągła pszenna bułka. Druga część tej kultowej kanapki stanowi pyszny i aromatyczny farsz z mięsa mielonego. Chociaż przepis na tę sycącą kanapkę narodził się w USA, wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach.
Co jest potrzebne, aby zrobić domową kanapkę Sloppy Joe? Wszystkie składniki są proste i łatwo dostępne przez cały rok. Na liście produktów znalazły się więc takie składniki jak:
- pszenne bułki
- mielone mięso wołowe
- warzywa – cebula i czerwona papryka
- przecier pomidorowy
- woda
- musztarda
- sos worcestershire
- przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie
- starty ser cheddar do podania
- olej do smażenia
Jak zrobić Sloppy Joe?
Przepis na kanapkę Sloppy Joe, który pochodzi z kuchni amerykańskiej, nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie. W sumie potrzeba około pół godziny, aby cieszyć się smakiem wybornej kanapki rodem z USA. Kanapkę serwuje się na ciepło z różnymi dodatkami jak frytki czy chrupiąca surówka coleslaw. Świetnie smakuje w chłodne dni. Rozgrzewa i zaspokaja głód na wiele godzin.
Jak więc przygotować dwie pyszne i aromatyczne kanapki Sloppy Joe, które nasycą głodne brzuszki? Z tym przepisem domowy fast food wyjdzie za pierwszym razem i będzie smakować jak ten oryginalny w Ameryce.
- 1. krok – przygotowanie farszu z mielonej wołowiny, cebuli, papryki i przypraw
- 2. krok – nałożenie mięsnego farszu do pszennych bułek
- 3. krok – podanie kanapek Sloppy Joe z frytkami i surówką
SKŁADNIKI
- 2 pszenne bułki
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 100 ml wody
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka startego sera cheddar
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mieloną wołowinę, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Wlać sos worcestershire. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Smażyć, często mieszając.
- Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz przecier pomidorowy i musztardę. Wymieszać i smażyć minutę, a następnie wlać wodę i zmniejszyć ogień. Smażyć około 20 minut, aż woda odparuje. Od czasu do czasu zamieszać.
- Bułki przekroić na połówki. Na dolną część nałożyć porcje mięsa. Posypać starym cheddarem i przykryć górą bułki.
- Podawać z frytkami i chrupiącą surówką jak coleslaw.