Kanapka Sloppy Joe podbija Polskę. Amerykański przepis na klasyczny fast food

Sloppy Joe
Autor: Shutterstock Sloppy Joe to klasyczna amerykańska kanapka z mięsem.
łatwy
30 min
2

Z czym Amerykanie jedzą kanapki? Kultową kanapką w kraju zza Wielkiej Wody jest Sloppy Joe. To połączenie puszystej bułki, w środku której kryje się aromatyczny mięsny farsz. W Ameryce jest typowym daniem fast food i od lat cieszy się ogromną popularnością. Nie trzeba jednak udawać się w daleką podróż, aby spróbować tego amerykańskiego klasyka. Z tym przepisem kanapkę Sloppy Joe możecie zrobić nawet dziś.

Czym jest Sloppy Joe?

Kanapka Sloppy Joe pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. To właśnie tam w latach 30. XX wieku narodziły się pierwsze przepisy na ten amerykański fast food, który jest niezwykle popularny do dziś. Sloppy Joe to połączenie pszennej bułki i sosu bolońskiego z mięsem mielonym. Kanapka jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Podaje się ją na ciepło. Przez prawie sto lat powstało mnóstwo przepisów na ten klasyk zza oceanu. Sos można wzbogacać różnymi dodatkami i podawać kanapkę z takimi dodatkami jak sałata czy ogórki.

Z czego zrobić Sloppy Joe?

Amerykańska kanapka o interesującej nazwie Sloppy Joe składa się z dwóch elementów. Pierwszym z nich jest okrągła pszenna bułka. Druga część tej kultowej kanapki stanowi pyszny i aromatyczny farsz z mięsa mielonego. Chociaż przepis na tę sycącą kanapkę narodził się w USA, wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach.

Co jest potrzebne, aby zrobić domową kanapkę Sloppy Joe? Wszystkie składniki są proste i łatwo dostępne przez cały rok. Na liście produktów znalazły się więc takie składniki jak:

  • pszenne bułki
  • mielone mięso wołowe
  • warzywa – cebula i czerwona papryka
  • przecier pomidorowy
  • woda
  • musztarda
  • sos worcestershire
  • przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • starty ser cheddar do podania
  • olej do smażenia

Jak zrobić Sloppy Joe?

Przepis na kanapkę Sloppy Joe, który pochodzi z kuchni amerykańskiej, nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest łatwe i w miarę szybkie. W sumie potrzeba około pół godziny, aby cieszyć się smakiem wybornej kanapki rodem z USA. Kanapkę serwuje się na ciepło z różnymi dodatkami jak frytki czy chrupiąca surówka coleslaw. Świetnie smakuje w chłodne dni. Rozgrzewa i zaspokaja głód na wiele godzin.

Jak więc przygotować dwie pyszne i aromatyczne kanapki Sloppy Joe, które nasycą głodne brzuszki? Z tym przepisem domowy fast food wyjdzie za pierwszym razem i będzie smakować jak ten oryginalny w Ameryce.

  • 1. krok – przygotowanie farszu z mielonej wołowiny, cebuli, papryki i przypraw
  • 2. krok – nałożenie mięsnego farszu do pszennych bułek
  • 3. krok – podanie kanapek Sloppy Joe z frytkami i surówką

SKŁADNIKI

  • 2 pszenne bułki
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 ml wody
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka startego sera cheddar
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mieloną wołowinę, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Wlać sos worcestershire. Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Smażyć, często mieszając.
  • Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz przecier pomidorowy i musztardę. Wymieszać i smażyć minutę, a następnie wlać wodę i zmniejszyć ogień. Smażyć około 20 minut, aż woda odparuje. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Bułki przekroić na połówki. Na dolną część nałożyć porcje mięsa. Posypać starym cheddarem i przykryć górą bułki.
  • Podawać z frytkami i chrupiącą surówką jak coleslaw.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej