Jeżyki: przepis na smakowite klopsiki z ryżem w sosie pomidorowym
2021-10-01
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
„Jeżyki” to bardzo popularne danie, znane wielu gospodyniom domowym zza wschodniej granicy od czasów sowieckich. Te klopsiki mają wiele zalet: są łatwe i szybkie w przygotowaniu, oszczędne dla budżetu rodzinnego i oczywiście obfite oraz bardzo smaczne. Ukochane klopsiki każdego dziecka, małego i dużego!
Nazwa „jeżyki” inspirowana jest wyglądem gotowych klopsików. Ugotowany ryż pęcznieje i sterczy z pulpecików jak kolce na jeżu.
SKŁADNIKI
- 800 g dowolnego mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, kurczak)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 0,5 szklanki surowego ryżu
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g śmietany
- sól , cukier, pieprz
- olej słonecznikowy
- świeże zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż gotuj połowę czasu. Ryż najpierw opłucz zimną wodą, a następnie ugotuj w wodzie 1:1. Ryż powinien być niedogotowany.
- Cebulę pokrój drobno, zetrzyj marchewkę. Cebulę razem z marchewką usmaż na złoty kolor.
- Do mięsa mielonego dodaj ugotowany ryż, jajko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj na jednolitą masę.
- Zwilż dłonie wodą i formuj kulki o średnicy około 5 centymetrów.
- Włóż klopsiki do naczynia do pieczenia lub głębokiej patelni.
- Koncentrat pomidorowy wymieszaj ze śmietaną i 2 szklankami wody. Dodaj sól i trochę cukru, inaczej sos będzie zbyt kwaśny. Dodaj usmażone marchewki i cebulę. Wymieszaj. Polej klopsiki sosem.
- Przykryj formę folią aluminiową i piecz w piekarniku w 180°C przez około czterdzieści minut. Jeżyki powinny urosnąć, a sos powinien zgęstnieć.
- Podawaj posypane posiekanymi świeżymi ziołami z puree ziemniaczanymi i sałatką ze świeżych ogórków.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne