Jeżyki: przepis na smakowite klopsiki z ryżem w sosie pomidorowym

Jeżyki: przepis na smakowite klopsiki z ryżem w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

„Jeżyki” to bardzo popularne danie, znane wielu gospodyniom domowym zza wschodniej granicy od czasów sowieckich. Te klopsiki mają wiele zalet: są łatwe i szybkie w przygotowaniu, oszczędne dla budżetu rodzinnego i oczywiście obfite oraz bardzo smaczne. Ukochane klopsiki każdego dziecka, małego i dużego! 

Nazwa „jeżyki” inspirowana jest wyglądem gotowych klopsików. Ugotowany ryż pęcznieje i sterczy z pulpecików jak kolce na jeżu. 

SKŁADNIKI

  • 800 g dowolnego mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, kurczak)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 0,5 szklanki surowego ryżu
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g śmietany
  • sól , cukier, pieprz 
  • olej słonecznikowy
  • świeże zioła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż gotuj połowę czasu. Ryż najpierw opłucz zimną wodą, a następnie ugotuj w wodzie 1:1. Ryż powinien być niedogotowany.
  • Cebulę pokrój drobno, zetrzyj marchewkę. Cebulę razem z marchewką usmaż na złoty kolor.
  • Do mięsa mielonego dodaj ugotowany ryż, jajko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj na jednolitą masę.
  • Zwilż dłonie wodą i formuj kulki o średnicy około 5 centymetrów.
  • Włóż klopsiki do naczynia do pieczenia lub głębokiej patelni. 
  • Koncentrat pomidorowy wymieszaj ze śmietaną i 2 szklankami wody. Dodaj sól i trochę cukru, inaczej sos będzie zbyt kwaśny. Dodaj usmażone marchewki i cebulę. Wymieszaj. Polej klopsiki sosem.
  • Przykryj formę folią aluminiową i piecz w piekarniku w 180°C przez około czterdzieści minut. Jeżyki powinny urosnąć, a sos powinien zgęstnieć.
  • Podawaj posypane posiekanymi świeżymi ziołami z puree ziemniaczanymi i sałatką ze świeżych ogórków. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej