Jednogarnkowy kurczak Cajun z przepisu Jamiego Olivera. Zachwyci bogactwem smaków

Jamie Oliver, czyli jeden z najsłynniejszych kucharzy na całym świecie. Ostatnio podzielił się przepisem na przepysznego pieczonego kurczaka w stylu Cajun. To wspaniałe danie to niecodzienny posiłek, który zachwyci wszystkich domowników, a jest niezwykle proste do przygotowania.
Proste i aromatyczne danie. Każdy sobie z nim poradzi
Pieczone udka kurczaka w cajuńskim stylu to obiad wręcz idealny. Jest pełen koloru i przede wszystkim prawdziwych smaków i aromatów. A co najciekawsze przygotowuje się go... wyłącznie w jednej brytfance. Przepis Jamiego Olivera to bogactwo smaków, które szybko podbije niejedno serce.
Sama w sobie kuchnia cajun jest charakterystyczna dla mieszkańców Luizjany. Jest bogata w aromatyczne produkty takie jak pieprz, oregano, tymianek i czosnek. Jeśli chodzi o przyprawę kajeńską to jej podstawowym składnikiem jest pieprz cayenne. Zawiera również inne rodzaje pieprzu, słodką paprykę, cebulę oraz czosnek.
Kupić ją można w najróżniejszych supermarketach, jak i w internecie. Za 100 gramów zapłacimy zazwyczaj około 5 złotych.
Kurczak cajun w wersji bez mięsa. Wystarczy jedna zamiana
Samo przygotowanie tego dania jest niezwykle proste do zrobienia i nie narobi nam bałaganu. Jest to bowiem danie jednogarnkowe, które przygotujemy w jednej brytfance. Co więcej, Jamie Oliver pomyślał również o osobach, które w swojej diecie zrezygnowały z mięsa. Poleca on zamienienie kurczaka na dynię lub bakłażana, które należy przygotować dokładnie w ten sam sposób.
SKŁADNIKI
- 3 papryki (najlepiej każda w innym kolorze)
- 4 udka z kurczaka ze skórką
- 1 łyżka przyprawy Cajun
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- czerwony ocet winny
- 300 gram ryżu basmati
- 4 łyżki jogurty naturalnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
- Cebulkę obieramy i przekrawamy na pół.
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na większe kawałki.
- Kurczaka przyprawiamy przyprawą Cajun.
- Wkładamy do brytfanki, dodajemy nieobrane ząbki czosnki i pokrojone warzywa.
- Całość skraplamy oliwą z oliwek i octem winnym.
- Doprawiamy czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Kurczaka ustawiamy, tak, by był skórką do góry.
- Pieczemy przez 40 minut.
- W tym czasie zagotowujemy 600 ml wody.
- Kiedy minie 40 minut wyciągamy kurczaka i rozgniatamy czosnek (skórki usuwamy).
- Dodajemy ryż i wodę do brytfanny.
- Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 20 minut.
- Całość doprawiamy do smaku.
- Podajemy z jogurtem naturalnym.