Jednogarnkowy kurczak Cajun z przepisu Jamiego Olivera. Zachwyci bogactwem smaków

Jednogarnkowy kurczak Cajun z przepisu Jamiego Olivera. Zachwyci bogactwem smaków
Autor: Shutterstock.com Jednogarnkowy kurczak Cajun z przepisu Jamiego Olivera. Zachwyci bogactwem smaków
łatwy
10 min
4

Jamie Oliver, czyli jeden z najsłynniejszych kucharzy na całym świecie. Ostatnio podzielił się przepisem na przepysznego pieczonego kurczaka w stylu Cajun. To wspaniałe danie to niecodzienny posiłek, który zachwyci wszystkich domowników, a jest niezwykle proste do przygotowania.

Proste i aromatyczne danie. Każdy sobie z nim poradzi

Pieczone udka kurczaka w cajuńskim stylu to obiad wręcz idealny. Jest pełen koloru i przede wszystkim prawdziwych smaków i aromatów. A co najciekawsze przygotowuje się go... wyłącznie w jednej brytfance. Przepis Jamiego Olivera to bogactwo smaków, które szybko podbije niejedno serce.

Sama w sobie kuchnia cajun jest charakterystyczna dla mieszkańców Luizjany. Jest bogata w aromatyczne produkty takie jak pieprz, oregano, tymianek i czosnek. Jeśli chodzi o przyprawę kajeńską to jej podstawowym składnikiem jest pieprz cayenne. Zawiera również inne rodzaje pieprzu, słodką paprykę, cebulę oraz czosnek.

Kupić ją można w najróżniejszych supermarketach, jak i w internecie. Za 100 gramów zapłacimy zazwyczaj około 5 złotych. 

Kurczak cajun w wersji bez mięsa. Wystarczy jedna zamiana

Samo przygotowanie tego dania jest niezwykle proste do zrobienia i nie narobi nam bałaganu. Jest to bowiem danie jednogarnkowe, które przygotujemy w jednej brytfance. Co więcej, Jamie Oliver pomyślał również o osobach, które w swojej diecie zrezygnowały z mięsa. Poleca on zamienienie kurczaka na dynię lub bakłażana, które należy przygotować dokładnie w ten sam sposób.

SKŁADNIKI

  • 3 papryki (najlepiej każda w innym kolorze)
  • 4 udka z kurczaka ze skórką
  • 1 łyżka przyprawy Cajun
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • czerwony ocet winny
  • 300 gram ryżu basmati
  • 4 łyżki jogurty naturalnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
  • Cebulkę obieramy i przekrawamy na pół.
  • Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na większe kawałki.
  • Kurczaka przyprawiamy przyprawą Cajun.
  • Wkładamy do brytfanki, dodajemy nieobrane ząbki czosnki i pokrojone warzywa.
  • Całość skraplamy oliwą z oliwek i octem winnym.
  • Doprawiamy czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • Kurczaka ustawiamy, tak, by był skórką do góry.
  • Pieczemy przez 40 minut.
  • W tym czasie zagotowujemy 600 ml wody.
  • Kiedy minie 40 minut wyciągamy kurczaka i rozgniatamy czosnek (skórki usuwamy).
  • Dodajemy ryż i wodę do brytfanny. 
  • Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 20 minut.
  • Całość doprawiamy do smaku.
  • Podajemy z jogurtem naturalnym.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej