Jednogarnkowe chili po grecku. Prosty przepis, który naprawdę się nie nudzi

2025-12-18 12:44

Połączenie smaków i kuchni potrafi stworzyć naprawdę wyśmienite dania. To aromatyczne chili z kurczakiem po grecku jest tego perfekcyjnym dowodem. Wszystko przygotowujemy w jednym garnku - prosto i bez kombinowania. Zachwyć się przepisem, który pokocha cała rodzina!

Jednogarnkowe chili po grecku. Prosty przepis, który naprawdę się nie nudzi

i

Autor: Beststockfoto/ Shutterstock
łatwy
15 min
6

Dieta niskokaloryczna

Prosty sposób na aromatyczny obiad. Wystarczy kilka składników

Chili to proste, ale przy okazji pełne smaku danie, które podbiło serca na całym świecie. Nie tylko jest proste w przygotowaniu, ale często wymaga jedynie jednego garnka, dzięki czemu oszczędzamy sobie dużej ilości bałaganu. Tym razem nieco zamieszamy jednak ze smakiem, pozostawiając wygodę jednego garnka. 

To chili z kurczakiem w greckim stylu wcale nie jest trudne do przygotowania, a smakuje obłędnie. Nie tylko zachwyca swoim aromatem, ale również jest świetne, by przygotować je dzień wcześniej - wszystkie smaki zdążą dobrze się przejść.

Przygotuj je pod siebie. To chili zachwyca

Jeśli chcemy, by nasze chili było ostrzejsze możemy dodać do niego odrobinę harissy i trochę wędzonej papryki - do smaku. Jeśli chcemy, by było niskowęglowodanowe możemy pominąć ciecierzyce lub zastąpić ja na przykład cukinią.

Choć nasze danie świetnie będzie smakowało samo, to bez problemu możemy dodać do niego również ryż jaśminowy, kaszę czy chlebek pita - wtedy będzie supersycące. To danie to prosty sposób na coś pysznego do jedzenia, przy czym nie będzie trzeba się specjalnie narobić!

SKŁADNIKI

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki chili 
  • skórka i sok z 0,5 cytryny
  • garść czarnych oliwek
  • Na koniec:
  • 100 g sera feta (pokruszona)
  • świeża natka pietruszki lub koper

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i szczyptę soli.
  • Kiedy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i chili.
  • Dodajemy oczyszczonego i pokrojonego w kostkę kurczaka.
  • Podsmażamy, aż się zetnie i dodajemy przyprawy.
  • Dodajemy paprykę, pomidory, cieciorkę i bulion.
  • Dusimy 15-20 minut na małym ogniu.
  • Pod koniec dodajemy oliwki, skórę i sok z cytryny.
  • Zdejmujemy z ognia.
  • Podajemy na ciepło z fetą i ziołami.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...