Japońskie krokiety z ziemniaków i mielonego mięsa: przepis na karokke
2021-10-06
łatwy
45 min
4
Chrupiące na zewnątrz, puszyste i trochę słodkie w środku. Korokke (コ ロ ッ ケ, krokiet z ziemniaków i mielonego mięsa) to jedna z bardzo popularnych japońskich potraw kuchni domowej. Najlepiej smakują z pikantnym majonezem i świeżymi warzywami.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego (mielona wieprzowina)
- 1 mała cebula drobno pokrojona w kostkę
- sól i pieprz
- przyprawy w stylu japońskim:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sake
- 1 łyżka mirinu
- ½ łyżki cukru
- panierka:
- 50 g mąki
- 1 ubite jajko
- 2 szklanki japońskiego panko lub bułki tartej
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umieść ziemniaki w rondlu i dodaj tyle wody, aby je przykryć. Ugotuj na wolnym ogniu do miękkości.
- Ziemniaki są ugotowane, gdy łatwo w nie wbić czubek noża. Gotowanie ziemniaków zajmie 15–40 minut w zależności od wielkości ziemniaków.
- Ziemniaki odcedź i utłucz tłuczkiem do ziemniaków lub przetrzyj przez praskę do ziemniaków.
- Podczas gotowania ziemniaków rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż, aż cebula stanie się półprzezroczysta i miękka (około 3-5 minut). Dodaj wieprzowinę, sól i pieprz i smaż dalej, rozbijając kawałki mięsa za pomocą łyżki, aż się zrumieni i usmaży.
- Dodaj usmażone mięso mielone do tłuczonych ziemniaków (poza tłuszczem, który zgromadził się na patelni), a następnie japońskie przyprawy: sos sojowy, sake, mirin, cukier. Lub swoje ulubione przyprawy. Dobrze wymieszaj.
- Podziel mieszaninę ziemniaków i mięsa na 12 równych kulek. Spłaszcz je i uformuj owalne placki o grubości około 2 cm.
- Mąkę, jajko i bułkę tartą umieść osobno w 3 głębokich talerzach lub miskach.
- Każdy krokiet panieruj kolejno w mące, następnie w jajku i w bułce tartej.
- Rozgrzej olej na głębokiej patelni na średnim ogniu. Smaż krokiety przez 1-2 minuty, aż bułka tarta stanie się złotobrązowa. Możesz smażyć więcej niż jeden krokiet na raz, ale nie przepełniaj patelni.
- Podawaj natychmiast w towarzystwie pikantnego majonezu.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?