Jak marynować pierś kurczaka, aby była delikatna i soczysta? Wystarczy dodać 1 łyżkę musztardy i gotowe!

Jak marynować pierś kurczaka, aby była delikatna i soczysta? Wystarczy dodać 1 łyżkę musztardy
Autor: Shutterstock.com Łyżka musztardy dodana w odpowiednim momencie do marynaty czyni pierś kurczaka soczystą i smaczną
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Filet z piersi kurczaka może wydawać się nieco mdły lub rozmiękły lub dla odmiany przepieczony i za suchy. Jak dodać mięsu z piersi delikatności i soczystości, zwartej tekstury oraz smaku? To proste. Wystarczy 1 łyżka musztardy dodana do marynaty w odpowiedniej chwili i mięso kurczaka staje się soczyste i delikatne, a do tego smakuje jak milion dolarów! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 szklanka jogurtu
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużej i głębokiej misce wymieszaj jogurt, ostrą i słodką paprykę
  • Do mieszanki dodaj musztardę, proszek czosnkowy i curry. Na koniec sól i pieprz.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj. 
  • Włóż całe lub pokrojone na plastry filety z piersi kurczaka. Miskę odkładnie okryj folią.
  • Wstaw do lodówki. Niech się marynuje od 1 do 3 godzin. Plastry marynujemy krócej, całe filety z piersi kurczaka dłużej.
  • Mięso po wyjęciu z marynaty można smażyć, grillować lub upiec. 
  • Smażenie: Osuszone z marynatym kotlety smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu przez około 3  minuty z każdej strony, do zrumienienia. Całą pierś obsmażamy na rumiano, następnie przykrywamy pokrywką i smażymy przez około 8 minut. 
  • Grillowanie: Kotlety grillujemy przez około 3 minut z każdej strony. Pierś kurczaka grillujemy przez około 8 minut z każdej strony.
  • Pieczenie: Kotlety pieczemy w temperaturze 160°C z funkcją termoobiegu lub w 180°C w trybie grzania góra-dół przez 10-15 minut. Całą pierś kurczaka pieczemy przez 30 minut. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej