Jak marynować pierś kurczaka, aby była delikatna i soczysta? Wystarczy dodać 1 łyżkę musztardy i gotowe!
2022-01-08
łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Filet z piersi kurczaka może wydawać się nieco mdły lub rozmiękły lub dla odmiany przepieczony i za suchy. Jak dodać mięsu z piersi delikatności i soczystości, zwartej tekstury oraz smaku? To proste. Wystarczy 1 łyżka musztardy dodana do marynaty w odpowiedniej chwili i mięso kurczaka staje się soczyste i delikatne, a do tego smakuje jak milion dolarów!
SKŁADNIKI
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 szklanka jogurtu
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- 1 szczypta ostrej papryki
- 1 szczypta pieprzu czarnego
- ½ łyżeczki przyprawy curry
- 1 łyżeczka czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużej i głębokiej misce wymieszaj jogurt, ostrą i słodką paprykę
- Do mieszanki dodaj musztardę, proszek czosnkowy i curry. Na koniec sól i pieprz.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Włóż całe lub pokrojone na plastry filety z piersi kurczaka. Miskę odkładnie okryj folią.
- Wstaw do lodówki. Niech się marynuje od 1 do 3 godzin. Plastry marynujemy krócej, całe filety z piersi kurczaka dłużej.
- Mięso po wyjęciu z marynaty można smażyć, grillować lub upiec.
- Smażenie: Osuszone z marynatym kotlety smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Całą pierś obsmażamy na rumiano, następnie przykrywamy pokrywką i smażymy przez około 8 minut.
- Grillowanie: Kotlety grillujemy przez około 3 minut z każdej strony. Pierś kurczaka grillujemy przez około 8 minut z każdej strony.
- Pieczenie: Kotlety pieczemy w temperaturze 160°C z funkcją termoobiegu lub w 180°C w trybie grzania góra-dół przez 10-15 minut. Całą pierś kurczaka pieczemy przez 30 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne