Indyk duszony z warzywami: przepis na smaczny i zdrowy obiad
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Jak przygotować smacznego indyka z warzywami? Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na zdrowy obiad. Przygotuj lekkostrawne danie z indyka, które zasmakuje także dzieciom.
SKŁADNIKI
- 60 dag piersi z indyka
- 1 cukinia
- paczka pomidorów koktajlowych
- słoik czarnych oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- mąka
- oregano
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- pół szklanki białego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso należy pokroić w duże kostki, posypać pieprzem, oregano, słodką papryką. Odstawić do lodówki na około 30 minut.
- Po tym czasie wyciągnij indyka z lodówki. Posyp mięso mąką. W następnej kolejności wrzuć indyka na rozgrzaną patelnię. Na oliwie trzymaj mięso, aż się zarumieni.
- Cebulę posiekaj w kostkę, to samo zrób z ząbkami czosnku. Pomidory koktajlowe pokrój na pół. Z kolei cukinię najlepiej pokroić w półplasterki.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę z czosnkiem, pomidory i cukinię. Do całości dodaj mięso. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać zawartość patelni.
- Dodaj do składników wino i czarne oliwki. Na koniec dopraw według własnego uznania i smaku pieprzem, solą lub innymi przyprawami, które szczególnie lubisz i preferujesz.
- Przez około 40 minut duś pod przykryciem zawartość patelni.