Idealny klops nadziewany serem mozzarella: doskonały na ciepło, przepyszny na zimno
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Klops to zawsze sycąca potrawa - idealne danie na pocieszenie. Warto jednak eksperymentować i spróbować nadać swojskiej pieczeni rzymskiej bardziej śródziemnomorski charakter. Wypróbuj ten przepis z mozzarellą, papryką, czosnkiem i oliwkami. Już po pierwszym kęsie poczujesz się jak w niebie!
Wypróbuj także przepisy na doskonałego klopsa na obiad:
Klops nadziewany makaronem owinięty bakłażanem
Klops z marchewką i pieczarkami - wolno gotowany
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800 g mięsa mielonego zmieszanego
- 1 papryka
- 100 g mozzarelli
- 10 czarnych oliwek
- 3 szczypty soli
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 jajko rozmiar M
- 3 szczypty pieprzu
- 3 szczypty słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę namocz w ciepłej wodzie.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
- Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój drobno. Oliwki również pokrój drobno.
- Mozzarellę pokrój w dużą kostkę.
- Do mielonego mięsa dodaj odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, czosnek, paprykę i oliwki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Z masy uformuj placek, na środku ułóż ser mozzarella, zwiń mięsny placek w rulon.
- Rulon przełóż do formy wysmarowanej olejem.
- Wstaw do piekarniki rozgrzanego do 180°C i piecz przez 70 minut.