Idealne nóżki kurczaka z piekarnika: tego przepisu na pieczone udka nie da się zepsuć

Idealne nóżki kurczaka z piekarnika: tego przepisu na pieczone udka nie da się zepsuć
Autor: Shutterstock Chrupiące nóżki kurczaka, które rozpływają się w ustach
łatwy
45 min
4

Idealne nóżki kurczaka z piekarnika to marzenie każdego smakosza. Dlatego polecam Wam ten wietnamski przepis na pyszne pieczone nóżki. Soczyste mięso i chrupiąca skórka dzięki sprytnemu trikowi już zawsze będzie w Waszym zasięgu. No i jeszcze jedna ważna rzecz, tego przepisu nie da się zepsuć!

SKŁADNIKI

  • 5 tylnych ćwiartek z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego lub przyprawy typu maggi
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki chińskiej mieszanki przypraw - 5 smaków
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, obrane i bardzo drobno posiekane
  • 1 łyżka świeżego imbiru startego
  • oraz mieszanina do pędzlowania kurczaka: 1/2 łyżeczki soli morskiej i 2 łyżeczki octu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski wlej sos sojowy, dodaj cukier, chińską mieszankę przypraw, czosnek i imbir. Dodaj kurczaka i marynuj przez co najmniej 30 minut lub dla jeszcze lepszego rezultatu, całą noc w lodówce.
  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż dużą blachę do pieczenia folią lub papierem do pieczenia, aby ułatwić sobie późniejsze czyszczenie, a następnie umieść nad nią ruszt.
  • Na ruszcie ułóż kawałki kurczaka skórą do dołu z odstępami między nimi i piecz przez 30 minut. Odwróć i powtórz przez dodatkowe 30 minut.
  • W małej misce wymieszaj sól i ocet. Używając pędzla do ciasta, posmaruj mieszanką skórkę kurczaka. Kontynuuj pieczenie przez 10-15 minut, aż skórka uzyska złoty kolor.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej