Idealne na obiad - łatwe, pyszne i nie trzeba za dużo zmywać!

Idealne na obiad - łatwe, pyszne i nie trzeba za dużo zmywać!
Autor: Shutterstock.com Idealne na obiad - pałki kurczaka na ryżu - łatwe, pyszne i nie trzeba za dużo zmywać!
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Idealny obiad sam się gotuje i sam po sobie zmywa. To nie żart. Jeśli codziennie gotujecie, to rozumiecie mój problem. Z czasem człowiek jest znużony powtarzalnością czynności. Dlatego często korzystam z dobrodziejstw piekarnika i robię obiad jednogarnkowy, a właście obiad z jednej blachy. Przygotowanie zajmuje kilka chwil. Po obiedzie zostaje jedna forma do pieczenia i nie ma zbyt wiele zmywania! 

SKŁADNIKI

  • 8 podudzi kurczaka
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka ryżu basmati lub krótkoziarnistego
  • 2 szklanki rosołu z kurczaka, może być z kostki dobrej jakości
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włóż pałki kurczaka, oregano, 3 ząbki rozdrobnione ząbki czosnku, oliwę i sok z cytryny do miski lub woreczka strunowego. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, a następnie pozostaw w lodówce do zamarynowania na co najmniej 30 minut (lub na całą noc, jeśli chcesz).
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do formy żaroodpornej wsyp suchy ryż. Na wierzchu ułóż zamarynowane pałki. Dodaj oozostały czosnek. Wlej rosół z kurczaka.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut lub do chwili, gdy podudzia kurczaka się upieką, a ryż wchłonie cały płyn. 
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Udka i podudzia kurczaka - TOP 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej