Idealne na obiad - łatwe, pyszne i nie trzeba za dużo zmywać!
2022-01-19
łatwy
10 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Idealny obiad sam się gotuje i sam po sobie zmywa. To nie żart. Jeśli codziennie gotujecie, to rozumiecie mój problem. Z czasem człowiek jest znużony powtarzalnością czynności. Dlatego często korzystam z dobrodziejstw piekarnika i robię obiad jednogarnkowy, a właście obiad z jednej blachy. Przygotowanie zajmuje kilka chwil. Po obiedzie zostaje jedna forma do pieczenia i nie ma zbyt wiele zmywania!
SKŁADNIKI
- 8 podudzi kurczaka
- 1 łyżka oregano suszonego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 6 ząbków czosnku
- 1 szklanka ryżu basmati lub krótkoziarnistego
- 2 szklanki rosołu z kurczaka, może być z kostki dobrej jakości
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włóż pałki kurczaka, oregano, 3 ząbki rozdrobnione ząbki czosnku, oliwę i sok z cytryny do miski lub woreczka strunowego. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, a następnie pozostaw w lodówce do zamarynowania na co najmniej 30 minut (lub na całą noc, jeśli chcesz).
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do formy żaroodpornej wsyp suchy ryż. Na wierzchu ułóż zamarynowane pałki. Dodaj oozostały czosnek. Wlej rosół z kurczaka.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut lub do chwili, gdy podudzia kurczaka się upieką, a ryż wchłonie cały płyn.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania