Idealne mielone z indyka: przepis na soczyste i pulchne kotlety
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Idealne mielone z indyka są w zasięgu twoich możliwości. Wystarczy przygotować je według łatwego przepisu na soczyste i pulchne kotlety bez bułki, ale za to z kaszą manną, która je zestali. Po usmażeniu kotlety znikają z talerzy z zawrotną prędkością. Wypróbuj ten przepis już dzisiaj!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 800 g mięsa mielonego z indyka
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski włóż mięso mielone, dodaj kaszę manną, śmietanę, rozmącone jajko, posiekaną zieleń, cukier, musztardę, posól i popieprz do smaku. Wymieszaj na jednorodną masę.
- Masa jest nieco luźna, należy formować kotlety za pomocą łyżki.
- Na rozgrzany na patelni olej kładź łyżką masę mięsną. Smaż do zrumienienia po 2-4 minuty z każdej strony.
- Obsmażone kotlety ułóż na dużej patelni, wlej 0,25 szklanki wody, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 10 minut.
- Podawaj z ziemniakami puree i gotowanymi warzywami.