Idealne ćwiartki kurczaka z chrupiącą skórką: przepis na pieczone nóżki

2022-04-21
Idealne ćwiartki kurczaka z chrupiącą skórką: przepis na pieczone nóżki
Autor: Shutterstock Pieczone nóżki z chrupiącą skórką można podać z gotowanymi warzywami
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Złocista przyrumieniona skórka, która cudownie chrupie pod zębami... To marzenie smakosza, które łatwo spełnić. Wystarczy odrobina dobrych chęci i ten przepis, który krok po kroku poprowadzi cię do sukcesu. 

SKŁADNIKI

  • 6 ćwiartek z kurczaka
  • 2 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego (lub do smaku)
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku  
  • 2 łyżeczki granulowanej cebuli 
  • 1 łyżka wędzonej papryki sproszkowanej
  • 1 łyżeczka chili lub cayenne (opcjonalnie, dostosuj ilość według własnego smaku)
  • 1 łyżka oleju roślinnego (do natarcia nóżek)
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 210°C.
  • Osusz ćwiartki kurczaka papierowymi ręcznikami i natrzyj olejem.
  • Równomiernie posyp przyprawy po obu stronach każdej ćwiartki i delikatnie poklep, aby przyprawy przylgnęły.
  • Podgrzej 1/2 szklanki oleju do smażenia na dużej patelni na średnim ogniu.
  • W dwóch partiach obsmaż ćwiartki z kurczaka, około 2 minuty z każdej strony lub do momentu, aż skóra stanie się ciemnobrązowa. Czas zależy od tego, jak gorąca jest twoja patelnia.
  • Przenieś kurczaka na ruszt do pieczenia. Każdą ćwiartkę kurczaka skrop olejem.
  • Pod spód wsuń blachę do pieczenia i wlej do niej 1,5 szklanki wody. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową dla łatwiejszego czyszczenia po pieczeniu.
  • Piecz w temperaturze 210°C przez około 35-45 minut lub do momentu, gdy skóra kurczaka stanie się chrupiąca i nabierze głębokiego złotego koloru.
  • Różne piekarniki mogą piec inaczej, więc dokładny czas może się różnić. W naszym piekarniku potrzebujemy 45 minut.
  • Wyjmij kurczaka z piekarnika, odstaw na 3 minuty i podawaj z gotowanymi warzywami lub sałatką.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.

Galeria: 10 najlepszych przepisów na udka i podudzia z kurczaka