Idealne ćwiartki kurczaka z chrupiącą skórką: przepis na pieczone nóżki
2022-04-21
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Złocista przyrumieniona skórka, która cudownie chrupie pod zębami... To marzenie smakosza, które łatwo spełnić. Wystarczy odrobina dobrych chęci i ten przepis, który krok po kroku poprowadzi cię do sukcesu.
SKŁADNIKI
- 6 ćwiartek z kurczaka
- 2 łyżeczki soli (lub do smaku)
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego (lub do smaku)
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki granulowanej cebuli
- 1 łyżka wędzonej papryki sproszkowanej
- 1 łyżeczka chili lub cayenne (opcjonalnie, dostosuj ilość według własnego smaku)
- 1 łyżka oleju roślinnego (do natarcia nóżek)
- 1/2 szklanki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 210°C.
- Osusz ćwiartki kurczaka papierowymi ręcznikami i natrzyj olejem.
- Równomiernie posyp przyprawy po obu stronach każdej ćwiartki i delikatnie poklep, aby przyprawy przylgnęły.
- Podgrzej 1/2 szklanki oleju do smażenia na dużej patelni na średnim ogniu.
- W dwóch partiach obsmaż ćwiartki z kurczaka, około 2 minuty z każdej strony lub do momentu, aż skóra stanie się ciemnobrązowa. Czas zależy od tego, jak gorąca jest twoja patelnia.
- Przenieś kurczaka na ruszt do pieczenia. Każdą ćwiartkę kurczaka skrop olejem.
- Pod spód wsuń blachę do pieczenia i wlej do niej 1,5 szklanki wody. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową dla łatwiejszego czyszczenia po pieczeniu.
- Piecz w temperaturze 210°C przez około 35-45 minut lub do momentu, gdy skóra kurczaka stanie się chrupiąca i nabierze głębokiego złotego koloru.
- Różne piekarniki mogą piec inaczej, więc dokładny czas może się różnić. W naszym piekarniku potrzebujemy 45 minut.
- Wyjmij kurczaka z piekarnika, odstaw na 3 minuty i podawaj z gotowanymi warzywami lub sałatką.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować sałatkę z kurczakiem capresini.