Hreczniaki - przepis na kresowe kotlety z kaszy i sera

2021-03-29
Hreczniaki - przepis na kresowe kotlety z kaszy i sera
Autor: Shutterstock Hreczniaki to pyszne bezmięsne kotlety.
łatwy
5 min
4

Hreczniaki to specjalność kresowych gospodyń. Te wyśmienite kotleciki z białego sera i kaszy gryczanej najlepiej smakują z sosem ze świeżych grzybów.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 2 jajka
  • 1 kostka białego sera
  • 2 łyżki siekanej zieleniny
  • 1 łyżka tłuszczu do smazenia
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować na sypko i zmielić w maszynce razem z twarogiem. Do masy dodać jajka i zieleninę, przyprawić i dokładnie wymieszać.
  • Z masy formować niewielkie kotleciki, panierować je w bułce tartej i smażyć na oleju.