Hreczniaki - przepis na kresowe kotlety z kaszy i sera
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Hreczniaki to specjalność kresowych gospodyń. Te wyśmienite kotleciki z białego sera i kaszy gryczanej najlepiej smakują z sosem ze świeżych grzybów.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- 2 jajka
- 1 kostka białego sera
- 2 łyżki siekanej zieleniny
- 1 łyżka tłuszczu do smazenia
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować na sypko i zmielić w maszynce razem z twarogiem. Do masy dodać jajka i zieleninę, przyprawić i dokładnie wymieszać.
- Z masy formować niewielkie kotleciki, panierować je w bułce tartej i smażyć na oleju.