Hit ze Szwecji, czyli köttbullar
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Köttbullar to niewielkie kulki z mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego, przypominają polskie klopsiki, są jednak od nich znacznie mniejsze i rozsławiła je jedna z sieci handlowych.
Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"
SKŁADNIKI
- 100 g mięsa wieprzowego (zmielonego dwukrotnie)
- 200 g mięsa wołowego (zmielonego wukrotnie)
- 100 g mięsa cielęcego (zmielonego dwukrotnie)
- cebula
- 2 szklanki śmietanki kremówki 30-proc.
- szklanka pokruszonego suchego miąższu bułki pszennej
- jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- świeżo zmielony biały pieprz
- olej do smażenia
- 3 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszony miąższ bułki włożyć do miski i zalać śmietanką kremówką. Odstawić na kilka minut.
- Kiedy bułka nasiąknie i dobrze zmięknie, rozetrzeć ją na gładką masę, najlepiej drewnianą łyżką.
- Cebulę obrać, posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle (łyżka) i 2 łyżkach oleju.
- Do masy z bułki i śmietanki dodać zeszkloną cebulę, mięsa mielone, jajko, sól i pieprz.
- Całość wyrobić na gładką masę.
- Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować z masy mięsnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub piłeczek do ping-ponga.
- Smażyć na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem 2 łyżek masła. Obracać w czasie smażenia.
- Podawać z purée ziemniaczanym, konfiturą z borówek i piklami.
- Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”.