Hit ze Szwecji, czyli köttbullar

2021-03-29
Hit ze Szwecji, czyli köttbullar
Autor: Shutterstock Köttbullar to niewielkie kulki z mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
łatwy
35 min
4

Köttbullar to niewielkie kulki z mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego, przypominają polskie klopsiki, są jednak od nich znacznie mniejsze i rozsławiła je jedna z sieci handlowych.

Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"

SKŁADNIKI

  • 100 g mięsa wieprzowego (zmielonego dwukrotnie)
  • 200 g mięsa wołowego (zmielonego wukrotnie)
  • 100 g mięsa cielęcego (zmielonego dwukrotnie)
  • cebula
  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30-proc.
  • szklanka pokruszonego suchego miąższu bułki pszennej
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszony miąższ bułki włożyć do miski i zalać śmietanką kremówką. Odstawić na kilka minut.
  • Kiedy bułka nasiąknie i dobrze zmięknie, rozetrzeć ją na gładką masę, najlepiej drewnianą łyżką.
  • Cebulę obrać, posiekać w kostkę i zeszklić  na rozgrzanym maśle (łyżka) i 2 łyżkach oleju.
  • Do masy z bułki i śmietanki dodać zeszkloną cebulę, mięsa mielone, jajko, sól i pieprz.
  • Całość wyrobić na gładką masę.
  • Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować z masy mięsnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub piłeczek do ping-ponga.
  • Smażyć na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem 2 łyżek masła. Obracać w czasie smażenia.
  • Podawać z purée ziemniaczanym, konfiturą z borówek i piklami.
  • Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”.