Hit ze Szwecji, czyli köttbullar

2018-09-25
Hit ze Szwecji, czyli köttbullar
Autor: Shutterstock Köttbullar to niewielkie kulki z mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
łatwy
35 min
4

Köttbullar to niewielkie kulki z mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego, przypominają polskie klopsiki, są jednak od nich znacznie mniejsze i rozsławiła je jedna z sieci handlowych.

Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"

Składniki

100 g mięsa wieprzowego (zmielonego dwukrotnie)

200 g mięsa wołowego (zmielonego wukrotnie)

100 g mięsa cielęcego (zmielonego dwukrotnie)

cebula

2 szklanki śmietanki kremówki 30-proc.

szklanka pokruszonego suchego miąższu bułki pszennej

jajko

1/4 łyżeczki soli

świeżo zmielony biały pieprz

olej do smażenia

3 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pokruszony miąższ bułki włożyć do miski i zalać śmietanką kremówką. Odstawić na kilka minut.

Kiedy bułka nasiąknie i dobrze zmięknie, rozetrzeć ją na gładką masę, najlepiej drewnianą łyżką.

Cebulę obrać, posiekać w kostkę i zeszklić  na rozgrzanym maśle (łyżka) i 2 łyżkach oleju.

Do masy z bułki i śmietanki dodać zeszkloną cebulę, mięsa mielone, jajko, sól i pieprz.

Całość wyrobić na gładką masę.

Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować z masy mięsnej kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub piłeczek do ping-ponga.

Smażyć na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem z dodatkiem 2 łyżek masła. Obracać w czasie smażenia.

Podawać z purée ziemniaczanym, konfiturą z borówek i piklami.

Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”.