Hit internetu! Wieprzowina Diane - szybki obiad, który smakuje jak z restauracji
Dieta bezglutenowa
To danie inspirowane jest klasycznym stekiem Diane, jednak tym razem przygotujemy je w delikatniejszej formie. Wystarczy kilka składników, by przygotować danie, które zachwyci najzjadliwszych krytyków. Kilka chwil i będziemy mogli się rozkoszować tym daniem.
Zamiast wołowiny, wybierz wieprzowinę
Aromatyczne medaliony wieprzowe Diane to idealny sposób na przepyszny obiad, który nie tylko niesamowicie smakuje, ale również świetnie smakuje i jest prosty w przygotowaniu. Jest to danie inspirowane popularnym w 50. i 60. latach XX wieku stekiem Diane.
To danie jednak jest znacznie prostsze do przygotowania i cóż... bez wątpienia również o wiele tańsze. Wieprzowina jest delikatna i miękka, w szczególności jeśli najpierw ją chwilę podsmażymy, a później poddusimy w sosie. Sos nadaje jej całą masę smaku.
Kremowy i lekko pikantny sos. To smakuje
Ten sosik wychodzi kremowy, lekko pikantny, ale niezwykle aromatyczny i głęboki. Choć w przepisie używamy brandy, to na spokojnie możemy zamienić ją na cytrynę. Jeśli jednak chcemy zrobić coś super, możemy naszą wieprzowinę flambirować, czyli podpalić alkohol. Trzeba być jednak niezwykle ostrożnym przy tym "manewrze".
Z czym podawać wieprzowinę Diane?
Ważne jest, by nie przesmażyć wieprzowiny i pamięć o odparowaniu pieczarek. To najważniejsze elementy tego dania. Jeśli chcemy możemy je podawać z:
- Purée ziemniaczanym,
- opiekanymi ziemniakami,
- makaronem np. tagliatelle,
- świeżą bagietką
SKŁADNIKI
- 400–500 g polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 150 g pieczarek
- 100 ml bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 50 ml brandy (opcjonalnie, można zastąpić 2 łyżkami soku z cytryny)
- sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Polędwiczkę oczyszczamy z błon i kroimy na ok. 3-centymetrowe kawałki.
- Solimy i pieprzymy z obu stron.
- Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę.
- Smażmy mięso z każdej strony przez około 3 minuty.
- Zdejmujemy i odstawiamy.
- Na tej samej patelni podsmażamy posiekana szalotkę i czosnek.
- Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż się zarumienią.
- Dodajemy brandy i gotujemy, aż odparuje.
- Dodajemy musztardę i sos Worcestershire.
- Dolewamy bulion i zagotowujemy.
- Dolewamy śmietankę i gotujemy, aż zgęstnieje.
- Dodajemy medaliony z powrotem do sosu.
- Dusimy kilka minut.
- Podajemy posypane natką pietruszki.