Hamburgery a'la Magdy Gessler: przepis na znakomite burgery
2021-04-16
łatwy
25 min
4
Gdy Magda Gessler proponuje przepis na hamburgery, to pomaga zmienić spojrzenie na to danie. Hamburgery, popularne danie kuchni amerykańskiej, często uważane są za niezdrowy fast food. Jednak hamburgery mogą być nie tylko pyszne, ale też zdrowe - wszystko zależy od składników i sposobu przygotowania oraz podania. Magda Gessler zaproponowała ten przepis podczas rewolucji w American Home w Kielcach.
Wołowina na hamburgery nie może być zbyt chuda - musi mieć odrobinę tłuszczu, aby hamburgery miały się na czym usmażyć bez konieczności dodawania innego tłuszczu, np. oleju.
SKŁADNIKI
- wołowina mielona - niezbyt chuda
- gorczyca
- kolendra (ziarna)
- pieprz cayenne
- świeży imbir
- cebula
- czosnek
- zimny rosół lub woda
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wołowinę należy zmielić wykorzystując sitko o średnich oczkach - można też kupić mięso mielone - warto jednak zrobić to w dobrym sklepie mięsnym.
- Cebulę zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Przyprawy wymieszać
- Mięso należy ręcznie wrobić z dodatkiem przypraw, cebuli i czosnku, dodając w trakcie wyrabiania zimy rosół lub wodę, aż przetanie się kleić do rąk.
- Z tak przygotowanego mięsa formować burgery - piec je na grillu lub smażyć na patelni grillowej.
- Burgery serwować w bułce - najlepiej domowego wypieku - z dodatkiem świeżych warzyw.