Gulasz ze schabu wieprzowego z pieczarkami i ziołami prowansalskimi - prosty i aromatyczny obiad
2022-01-07
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Gulasz ze schabu wieprzowego z ziołami prowansalskimi to danie proste, smaczne i bardzo aromatyczne. Soczyste kawałki chudego mięsa, zatopione w delikatnym sosie śmietanowo-ziołowym, smakują wyśmienicie podane z puree ziemniaczanym, makaronem, kaszą lub świeżą bułeczką.
SKŁADNIKI
- 600-700 g schabu
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 0,5 szklanki bulionu lub białego wina, ewentualnie wody
- 1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- 3 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki, takie na 1-2 kęsy.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry lub ćwiartki (jeśli grzyby są nieduże).
- Na sporej patelni lub w garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać olej i mocno rozgrzać.
- Do garnka wrzucić mięso i obsmażyć na mocnym ogniu ze wszystkich stron, aż się zrumieni.
- Następnie zmniejszyć nieco ogień, dodać pieczarki smażyć 3-4 minuty razem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze minutę.
- Podlać bulionem, winem lub wodą, przykryć i dusić na średnim ogniu 15-20 minut. Przyprawić solą i pieprzem i ziłami.
- Śmietanę posolić odrobinę i wymieszać z 2-3 łyżkami gorącego sosu. Zahartowaną śmietanę wlać do garnka i wymieszać. Podgrzewać jeszcze chwilę.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad