Gulasz ze schabu wieprzowego z pieczarkami i ziołami prowansalskimi - prosty i aromatyczny obiad

2022-01-07
Gulasz ze schabu wieprzowego
Autor: Shutterstock Gulasz ze schabu wieprzowego podany z puree ziemniaczanym.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Gulasz ze schabu wieprzowego z ziołami prowansalskimi to danie proste, smaczne i bardzo aromatyczne. Soczyste kawałki chudego mięsa, zatopione w delikatnym sosie śmietanowo-ziołowym, smakują wyśmienicie podane z puree ziemniaczanym, makaronem, kaszą lub świeżą bułeczką.

SKŁADNIKI

  • 600-700 g schabu
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 0,5 szklanki bulionu lub białego wina, ewentualnie wody
  • 1-2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 3 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki, takie na 1-2 kęsy.
  • Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry lub ćwiartki (jeśli grzyby są nieduże).
  • Na sporej patelni lub w garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać olej i mocno rozgrzać.
  • Do garnka wrzucić mięso i obsmażyć na mocnym ogniu ze wszystkich stron, aż się zrumieni.
  • Następnie zmniejszyć nieco ogień, dodać pieczarki smażyć 3-4 minuty razem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  • Podlać bulionem, winem lub wodą, przykryć i dusić na średnim ogniu 15-20 minut. Przyprawić solą i pieprzem i ziłami.
  • Śmietanę posolić odrobinę i wymieszać z 2-3 łyżkami gorącego sosu. Zahartowaną śmietanę wlać do garnka i wymieszać. Podgrzewać jeszcze chwilę.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad

Galeria: Gulasze z mięsa, dziczyzny i podrobów - TOP 11 przepisów!