Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek: przepis na oszczędny obiad
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami jest aromatyczny i pyszny. Świetny do makaron lub kaszy. Żołądki drobiowe są stosunkowo tanie. Wymagają jednak wcześniejszego ugotowania do miękkości. Gulasz z żołądków drobiowych i pieczarek to sycący, pełnowartościowy, ale także oszczędny obiad dla całej rodziny.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żołądki obgotować w osolonej wodzie, odcedzić, a następnie gotować do miękkości w rosole drobiowym.
- Ugotowane żołądki odcedzić, rosół zachować. Żołądki pokroić na kawałki wielkości kęsa.
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Pieczarki pokroić na plasterki.
- W rondlu stopić masło dodać pieczarki, ewentualnie papryczkę, i smażyć, aż skurczą się. Dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Dodać pokrojone żołądki i smażyć jeszcze 2-4 minuty.
- Wlać tyle zachowanego rosołu, by przykrył zawartość rondla i dusić przez około 30 minut.
- Na koniec dodać mieszaninę mąki i zimnej wody. Zagotować.
- Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
- Podawać z makaronem, kaszą lub tłuczonymi ziemniakami.