Gulasz z szynki wieprzowej po grecku - pomysł na rozpływające się w ustach mięsne danie

Gulasz z szynki wieprzowej po grecku
Autor: Shutterstock Gulasz z szynki świetnie smakuje podany z makaronem.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Gulasz z szynki z delikatną grecką nutą to długo duszone mięso, które staje się idealnie miękkie i soczyste. jego smak podkreślają dodatki - duszone i karmelizowane pory i gruszki. W efekcie otrzymujemy danie proste, ale o niezwykłym aromacie. Taki gulasz świetnie smakuje zarówno z makaronem, jak i kaszą lub ryżem. 

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg szynki
  • 1 por
  • 2-3 twarde gruszki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 pęczek dymki
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
  • mielony kminek
  • cynamon
  • pierz kajeński
  • pieprz czarny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać.
  • Białą część pora umyć, osuszyć, pokroić w krążki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki, skropić sokiem z cytryny.
  • W sporym garnku rozgrzać na średnim ogniu oliwę i zeszklić na niej cebulę przyprawioną kminkiem, cynamonem i pieprzem.
  • Do cebuli dodać mięso i smażyć do zrumienienia często mieszając. Wlać szklankę wody i wino, przykryć i dusić na średnim ogniu.
  • Na patelni rozgrzać resztę oleju i zeszklić na nim pora i gruszki, następnie skropić je winem i posypać cukrem.
  • Smażyć na małym ogniu aż cukier się skarmelizuje, a następnie dodać do mięsa, wymieszać i dusić razem jeszcze 20 minut.
  • Podawać obsypany zieleniną.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej