Gulasz z szynki wieprzowej po grecku - pomysł na rozpływające się w ustach mięsne danie
2021-12-10
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Gulasz z szynki z delikatną grecką nutą to długo duszone mięso, które staje się idealnie miękkie i soczyste. jego smak podkreślają dodatki - duszone i karmelizowane pory i gruszki. W efekcie otrzymujemy danie proste, ale o niezwykłym aromacie. Taki gulasz świetnie smakuje zarówno z makaronem, jak i kaszą lub ryżem.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg szynki
- 1 por
- 2-3 twarde gruszki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1 pęczek dymki
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
- mielony kminek
- cynamon
- pierz kajeński
- pieprz czarny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać.
- Białą część pora umyć, osuszyć, pokroić w krążki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki, skropić sokiem z cytryny.
- W sporym garnku rozgrzać na średnim ogniu oliwę i zeszklić na niej cebulę przyprawioną kminkiem, cynamonem i pieprzem.
- Do cebuli dodać mięso i smażyć do zrumienienia często mieszając. Wlać szklankę wody i wino, przykryć i dusić na średnim ogniu.
- Na patelni rozgrzać resztę oleju i zeszklić na nim pora i gruszki, następnie skropić je winem i posypać cukrem.
- Smażyć na małym ogniu aż cukier się skarmelizuje, a następnie dodać do mięsa, wymieszać i dusić razem jeszcze 20 minut.
- Podawać obsypany zieleniną.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne