Gulasz z pręgi wołowej. Mięsna uczta dla każdego
2022-11-25
trudny
120 min
5
Dieta bezglutenowa
Gulasz z pręgi wołowej to znakomity sposób na wykorzystanie tego bardzo wartościowego kawałka mięsa. Pręga jest bardzo smaczna, mięciutka i zawiera nico kleiku, więc nie wychodzi sucha. Idealnie nadaje się na treściwy, zawiesisty gulasz. Co prawda nie należy do najtańszych mięs, ale obiad z niej przygotowany syci na długo, więc nie potrzeba po nim podjadać. Warto od czasu do czasu kupić kawałek dobrego jakościowo mięsa, nawet kosztem rezygnacji z deseru.
SKŁADNIKI
- 1 kg pręgi wołowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chili
- 2,5 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokrój na nieduże kawałki i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, posól, przypraw papryką, chili solą i polej łyżką oleju.
- Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy i olej całkowicie pokryły kawałki mięsa ze wszystkich stron.
- W sporym garnku rozgrzej resztę oliwy, wrzuć mięso i smaż na mocnym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
- Obsmażone mięso wyjmij z garnka, a na pozostały w naczyniu tłuszcz wrzuć posiekaną cebule i czosnek.
- Smaż 2-3 minuty po czym wrzuć resztę warzyw i wymieszaj. Smaż chwilę, po czym wlej bulion i dodaj podsmażone mięso i przyprawy.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i duś na niewielkim ogniu do miękkości mięsa - ok 90-120 min.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Galeria: Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka