Gulasz z pręgi wołowej. Mięsna uczta dla każdego

Gulasz z pręgi wołowej
Autor: Shutterstock Gulasz z pręgi wołowej wychodzi niezwykle esencjonalny i treściwy.
trudny
120 min
5

Dieta bezglutenowa

Gulasz z pręgi wołowej to znakomity sposób na wykorzystanie tego bardzo wartościowego kawałka mięsa. Pręga jest bardzo smaczna, mięciutka i zawiera nico kleiku, więc nie wychodzi sucha. Idealnie nadaje się na treściwy, zawiesisty gulasz. Co prawda nie należy do najtańszych mięs, ale obiad z niej przygotowany syci na długo, więc nie potrzeba po nim podjadać. Warto od czasu do czasu kupić kawałek dobrego jakościowo mięsa, nawet kosztem rezygnacji z deseru.

SKŁADNIKI

  • 1 kg pręgi wołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 2,5 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokrój na nieduże kawałki i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem, posól, przypraw papryką, chili solą i polej łyżką oleju.
  • Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy i olej całkowicie pokryły kawałki mięsa ze wszystkich stron.
  • W sporym garnku rozgrzej resztę oliwy, wrzuć mięso i smaż na mocnym ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Obsmażone mięso wyjmij z garnka, a na pozostały w naczyniu tłuszcz wrzuć posiekaną cebule i czosnek.
  • Smaż 2-3 minuty po czym wrzuć resztę warzyw i wymieszaj. Smaż chwilę, po czym wlej bulion i dodaj podsmażone mięso i przyprawy.
  • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i duś na niewielkim ogniu do miękkości mięsa - ok 90-120 min.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Galeria: Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej