Gulasz z groszkiem i grillowaną ziołową polentą
2021-03-29
średni
60 min
4
Gulasz z groszkiem i grillowaną ziołową polentą to doskonały pomysł na zdrowe - bezmleczne i bezglutenowe - danie. Na dodatek to danie jednogarnkowe - mamy w nim i mięso i dużą ilość warzyw.
SKŁADNIKI
- Gulasz:
- 0,30 kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki mrożonego groszku
- 1 marchewka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 1,5 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
- Polenta:
- 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- pół łyżeczki posiekanej świeżej lub suszonej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie dania rozpocznij od ugotowania polenty, gdyż potrzebuje ona około 2 godzin na zastygnięcie. Kaszę kukurydzianą wymieszaj z wodą w rondlu o grubym dnie.
- Zagotuj polentę, ciągle mieszając i dodając kolejne składniki: oliwę i zioła, na koniec posól do smaku.
- Całość mieszaj jeszcze przez kilka minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
- Następnie wylej polentę do przygotowanego wcześniej szerokiego naczynie, rozsmaruj ją na grubość około 2 cm i odstaw do zastygnięcia na około 1-2 godziny.
- Mięso wieprzowe wypłucz i pokrój w małe kawałki. Zrumień je na patelni z dodatkiem oliwy i przełóż do garnka o grubym dnie.
- Cebulę i marchewkę pokrój w plastry, zrumień na tej samej patelni, a następnie dorzuć do garnka z mięsem.
- Wszystko zalej wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Po tym czasie dodaj do gulaszu mrożony groszek i liść laurowy. Gotuj przez kolejne 15 minut.
- Następnie dodaj do garnka koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko pod przykryciem przez 15 minut.
- Na koniec przypraw danie solą i pieprzem.
- Gulasz podawaj z polentą pokrojoną w niewielkie kawałki, posmarowaną oliwą z oliwek i grillowaną po 2 minuty z każdej strony.