Gulasz z groszkiem i grillowaną ziołową polentą

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Gulasz z groszkiem i grillowaną ziołową polentą
Autor: Shutterstock Gulasz z grillowaną polentą. Grillowana polenta to znakomity dodatek do wielu potraw, niedoceniany w Polsce.
średni
60 min
4

Gulasz z groszkiem  i grillowaną ziołową polentą to doskonały pomysł na zdrowe - bezmleczne i bezglutenowe - danie. Na dodatek to danie jednogarnkowe - mamy w nim i mięso i dużą ilość warzyw.

SKŁADNIKI

  • Gulasz:
  • 0,30 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 1,5 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  •  
  • Polenta:
  • 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • pół łyżeczki posiekanej świeżej lub suszonej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie dania rozpocznij od ugotowania polenty, gdyż potrzebuje ona około 2 godzin na zastygnięcie. Kaszę kukurydzianą wymieszaj z wodą w rondlu o grubym dnie.
  • Zagotuj polentę, ciągle mieszając i dodając kolejne składniki: oliwę i zioła, na koniec posól do smaku.
  • Całość mieszaj jeszcze przez kilka minut, aż kasza wchłonie całą wodę.
  • Następnie wylej polentę do przygotowanego wcześniej szerokiego naczynie, rozsmaruj ją na grubość około 2 cm i odstaw do zastygnięcia na około 1-2 godziny.
  • Mięso wieprzowe wypłucz i pokrój w małe kawałki. Zrumień je na patelni z dodatkiem oliwy i przełóż do garnka o grubym dnie.
  • Cebulę i marchewkę pokrój w plastry, zrumień na tej samej patelni, a następnie dorzuć do garnka z mięsem.
  • Wszystko zalej wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
  • Po tym czasie dodaj do gulaszu mrożony groszek i liść laurowy. Gotuj przez kolejne 15 minut.
  • Następnie dodaj do garnka koncentrat pomidorowy i gotuj wszystko pod przykryciem przez 15 minut.
  • Na koniec przypraw danie solą i pieprzem.
  • Gulasz podawaj z polentą pokrojoną w niewielkie kawałki, posmarowaną oliwą z oliwek i grillowaną po 2 minuty z każdej strony.
Dorota Kalita-Typa