Gulasz z dziczyzny, jak ragout u Magdy Gessler: Kuchenne Rewolucje, Miastko

Gulasz z dziczyzny, jak ragout z Magdy Gessler: Kuchenne Rewolucje, Miastko
Autor: Shutterstock.com Gulasz z dziczyzny w śmietanie podany z plackami ziemniaczanymi
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Gulasz z dziczyzny, z mięsa jelenia, sarny lub daniela to nowa specjalność dawnej Kawiarni Marysieńka, a obecego Bistro Tajemniczy Staw w Miastku. Magda Gessler od zawsze promuje lokalne przysmaki. Leśne ostępy otaczające Miastko to skarbnica zwierząt łownych, grzybów i runa leśnego. Trzeba odnotować, że Królowa Polskiej Gastronomii po raz kolejny dokonała Kuchennych Rewolucji z sukcesem!

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg mięsa z jelenia, sarny lub daniela na gulasz
  • mąka do panierowania
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka jagód jałowca, rozkruszonych
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczka czarnuszki
  • 2 listki laurowe (bobkowe)
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 100 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 szklanki rosołu wołowego
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
  • 200 ml śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suszone grzyby zalać ciepłym rosołem wołowym. Odstawić.
  • Mięso opłukać i pokroić na mniejsze kawałki wielkości kęsa.
  • Mięso panierować w mące i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu na patelni, na średnim ogniu. 
  • Gdy mięso się zrumieni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć wszystko razem do zeszklenia cebuli.
  • Wlać wino. Gdy zagotuje się, zeskrobać z dna garnka wszystkie przyrumienione kawałeczki. 
  • Dodać  jałowiec, rozmaryn, czarnuszkę, liście bobkowe, ziele angielskie, rozmaryn. 
  • Wlać rosół wołowy razem z namoczonymi grzybami. 
  • Całość dusić na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec dodać śmietanę. Odlać 1 chochelkę sosu i rozmieszać w nim śmietanę. Mieszaninę wlać do gulaszu. 
  • Podawać z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej