Gulasz z dziczyzny, jak ragout u Magdy Gessler: Kuchenne Rewolucje, Miastko
2021-10-28
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Gulasz z dziczyzny, z mięsa jelenia, sarny lub daniela to nowa specjalność dawnej Kawiarni Marysieńka, a obecego Bistro Tajemniczy Staw w Miastku. Magda Gessler od zawsze promuje lokalne przysmaki. Leśne ostępy otaczające Miastko to skarbnica zwierząt łownych, grzybów i runa leśnego. Trzeba odnotować, że Królowa Polskiej Gastronomii po raz kolejny dokonała Kuchennych Rewolucji z sukcesem!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg mięsa z jelenia, sarny lub daniela na gulasz
- mąka do panierowania
- olej roślinny do smażenia
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka jagód jałowca, rozkruszonych
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżeczka czarnuszki
- 2 listki laurowe (bobkowe)
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 100 g suszonych grzybów leśnych
- 2 szklanki rosołu wołowego
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
- 200 ml śmietany 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suszone grzyby zalać ciepłym rosołem wołowym. Odstawić.
- Mięso opłukać i pokroić na mniejsze kawałki wielkości kęsa.
- Mięso panierować w mące i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu na patelni, na średnim ogniu.
- Gdy mięso się zrumieni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażyć wszystko razem do zeszklenia cebuli.
- Wlać wino. Gdy zagotuje się, zeskrobać z dna garnka wszystkie przyrumienione kawałeczki.
- Dodać jałowiec, rozmaryn, czarnuszkę, liście bobkowe, ziele angielskie, rozmaryn.
- Wlać rosół wołowy razem z namoczonymi grzybami.
- Całość dusić na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec dodać śmietanę. Odlać 1 chochelkę sosu i rozmieszać w nim śmietanę. Mieszaninę wlać do gulaszu.
- Podawać z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne