Gulasz z ciecierzycy i jarmużu z wędzoną papryką
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Gulasz z ciecierzycy i jarmużu z wędzoną papryką to pyszne danie wegańskie, które zaspokoi najwybredniejsze gusta. Aromat wędzonki zapewnia dodatek specjalnie spreparowanej i mielonej papryki. Pyszne i sycące danie dla każdego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- 2 cebule posiekane
- 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub zmiażdżonego i posiekanego drobno
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 2 puszki ciecierzycy, przepłukanej i odsączonej
- 100 g jarmużu posiekanego i pozbawionego grubych łodyg
- sól do smaku
- świeży i chrupiący chleb do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę smażyć do zeszklenia.
- Dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Smażyć około 1 minuty.
- Dodać pomidory i ciecierzycę. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dusić 20 minut.
- Na koniec dodać jarmuż, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia.
- Podawać ze świeżym pieczywem. Ewentualnie posypać wegańskim parmezanem.