Gulasz afrykański z masłem orzechowym czyli aromatyczne mafé

Gulasz afrykański
Autor: Shutterstock Gulasz afrykański podany z ryżem.
łatwy
45 min
4

Gulasz afrykański mafé łączy w sobie to co najlepsze w kuchni afrykańskiej z obłędnym aromatem przypraw rodem z Azji. Daje to efekt tak spektakularny, ze na samą myśl o tym daniu moje kubki smakowe rozpoczynają podekscytowany i radosny taniec. To danie pojawiło się w mojej kuchni niedawno, ale chyba na długo pozostanie w czołówce ulubionych dań, bo po prostu jest przepyszne. 

W zależności od tego, jakiego mięsa użyjemy lub czy w ogóle dodamy do niego mięso gulasz afrykański ma nieco inny smak. Mnie najbardziej odpowiada taki przygotowany z wołowej ligawy lub pręgi oraz bezmięsny - z ciecierzycą. Ale można go przygotować z wieprzowiny, drobiu lub fasoli. Dla każdego coś dobrego.

Przepis na gulasz afrykański

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa lub proporcjonalna ilość fasoli
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4-5 łyżek niesolonego masła orzechowego
  • 1-2 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka garam masala lub curry
  • sól, pieprz
  • maggi
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę obrać i pokroić w słupki lub plasterki, paprykę pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić.
  • Mięso pokroić w sporą kostkę i usmażyć na oleju, powinno się dobrze zrumienić ze wszystkich stron. ja najbardziej lubię takie na granicy przypalenia.
  • W drugim garnku rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić na nim cebule pokrojoną w piórka, po 2-3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Gdy czosnek uwolni swój aromat (po jakiejś minucie) dodać marchew, paprykę i pomidory, podlać połową bulionu, przyprawić i dusić warzywa aż będą miękkie.
  • Gdyby w między czasie zbyt dużo płynu odparowało dolewać kolejne partie bulionu, a gdy warzywa będą już gotowe, gulasz zaprawić koncentratem i masłem orzechowym.
  • Dodać usmażone wcześniej mięso, fasolę lub ciecierzycę (może być z puszki), wymieszać i dusić jeszcze chwilkę na średnim ogniu. Podawać z ryżem lub kaszą bulgur.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej