Gulasz afrykański z masłem orzechowym czyli aromatyczne mafé
2021-10-03
łatwy
45 min
4
Gulasz afrykański mafé łączy w sobie to co najlepsze w kuchni afrykańskiej z obłędnym aromatem przypraw rodem z Azji. Daje to efekt tak spektakularny, ze na samą myśl o tym daniu moje kubki smakowe rozpoczynają podekscytowany i radosny taniec. To danie pojawiło się w mojej kuchni niedawno, ale chyba na długo pozostanie w czołówce ulubionych dań, bo po prostu jest przepyszne.
W zależności od tego, jakiego mięsa użyjemy lub czy w ogóle dodamy do niego mięso gulasz afrykański ma nieco inny smak. Mnie najbardziej odpowiada taki przygotowany z wołowej ligawy lub pręgi oraz bezmięsny - z ciecierzycą. Ale można go przygotować z wieprzowiny, drobiu lub fasoli. Dla każdego coś dobrego.
Przepis na gulasz afrykański
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa lub proporcjonalna ilość fasoli
- 2 czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 4-5 łyżek niesolonego masła orzechowego
- 1-2 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala lub curry
- sól, pieprz
- maggi
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę obrać i pokroić w słupki lub plasterki, paprykę pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić.
- Mięso pokroić w sporą kostkę i usmażyć na oleju, powinno się dobrze zrumienić ze wszystkich stron. ja najbardziej lubię takie na granicy przypalenia.
- W drugim garnku rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić na nim cebule pokrojoną w piórka, po 2-3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gdy czosnek uwolni swój aromat (po jakiejś minucie) dodać marchew, paprykę i pomidory, podlać połową bulionu, przyprawić i dusić warzywa aż będą miękkie.
- Gdyby w między czasie zbyt dużo płynu odparowało dolewać kolejne partie bulionu, a gdy warzywa będą już gotowe, gulasz zaprawić koncentratem i masłem orzechowym.
- Dodać usmażone wcześniej mięso, fasolę lub ciecierzycę (może być z puszki), wymieszać i dusić jeszcze chwilkę na średnim ogniu. Podawać z ryżem lub kaszą bulgur.
Dlaczego warto jeść orzechy?