Grube i soczyste kotlety schabowe nadziewane jabłkami: niesamowity przepis na obfitą ucztę
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Grube i soczyste kotlety schabowe nadziane obłędnym farszem z jabłek zachwycają smakiem. Kluczem do sukcesu jest wykrojenie naprawdę grubych kotletów. Powinny mieć podwójną grubość i nacięcie w kształcie kieszonki. To właśnie tam ukryjemy aromatyczne nadzienie jabłkowe. Czujecie ten zapach? Do dzieła smakosze!
SKŁADNIKI
- 750 g wieprzowego schabu środkowego
- 1 szklanka jabłka obranego i pokrojonego w kostkę, użyłam 1 dużego jabłka
- 1/2 szklanki sera gorgonzola
- 1/4 szklanki cebuli pokrojonej w drobną kostkę, użyłam 1/2 średniej cebuli żółtej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki masła
- oraz na dno brytfanny:
- 1 szklanka jabłka obranego i pokrojonego w kostkę, użyłam 1 dużego jabłka
- 1/4 szklanki cebuli pokrojonej w drobną kostkę, użyłam 1/2 średniej cebuli żółtej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pociąć na 4 grube kotlety. W każdym kotlecie wykonać kieszonkę. To znaczy naciąć kotlet poziomo, tak jakbyście chcieli przeciąć go na dwa kotlety, ale nie do końca.
- Pokrojone jabłko wymieszać z serem i cebulą.
- Każdy kotlet nadziać mieszanką farszu. Spiąć wykałaczką.
- Kotlety przyprawić z zewnątrz tymiankiem, solą oraz pieprzem.
- Rozpuścić masło na patelni. Na rozgrzanym maśle obsmażyć kotlety z każdej strony przez 2-3 minuty lub do lekkiego zrumienienia.
- Na dno brytfanny wyłożyć pokrojone jabłko i cebulę. Na tym ułożyć kotlety. Przykryć pokrywką.
- Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę w 200°C.
- Przed podaniem usunąć wykałaczki.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad