Grube i soczyste kotlety schabowe nadziewane jabłkami: niesamowity przepis na obfitą ucztę

Grube i soczyste kotlety schabowe nadziewane jabłkami: niesamowity przepis na obfitą ucztę
Autor: Shutterstock Soczyste kotlety schabowe nadziewane farszem z jabłek 
łatwy
20 min
4

Grube i soczyste kotlety schabowe nadziane obłędnym farszem z jabłek zachwycają smakiem. Kluczem do sukcesu jest wykrojenie naprawdę grubych kotletów. Powinny mieć podwójną grubość i nacięcie w kształcie kieszonki. To właśnie tam ukryjemy aromatyczne nadzienie jabłkowe. Czujecie ten zapach? Do dzieła smakosze!

SKŁADNIKI

  • 750 g wieprzowego schabu środkowego
  • 1 szklanka jabłka obranego i pokrojonego w kostkę, użyłam 1 dużego jabłka
  • 1/2 szklanki sera gorgonzola
  • 1/4 szklanki cebuli pokrojonej w drobną kostkę, użyłam 1/2 średniej cebuli żółtej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • oraz na dno brytfanny:
  • 1 szklanka jabłka obranego i pokrojonego w kostkę, użyłam 1 dużego jabłka
  • 1/4 szklanki cebuli pokrojonej w drobną kostkę, użyłam 1/2 średniej cebuli żółtej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pociąć na 4 grube kotlety. W każdym kotlecie wykonać kieszonkę. To znaczy naciąć kotlet poziomo, tak jakbyście chcieli przeciąć go na dwa kotlety, ale nie do końca.
  • Pokrojone jabłko wymieszać z serem i cebulą.
  • Każdy kotlet nadziać mieszanką farszu. Spiąć wykałaczką.
  • Kotlety przyprawić z zewnątrz tymiankiem, solą oraz pieprzem.
  • Rozpuścić masło na patelni. Na rozgrzanym maśle obsmażyć kotlety z każdej strony przez 2-3 minuty lub do lekkiego zrumienienia.
  • Na dno brytfanny wyłożyć pokrojone jabłko i cebulę. Na tym ułożyć kotlety. Przykryć pokrywką.
  • Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę w 200°C.
  • Przed podaniem usunąć wykałaczki.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej