Greckie gołąbki w liściach winogron

Greckie gołąbki w liściach winogron
Autor: Shutterstock Greckie gołąbki w liściach winogron, czyli dolmades, znane są tez w Turcji i innych krajach śródziemnomorskich
łatwy
45 min
4

Liście winorośli są świetne do przygotowania greckich gołąbków z ryżem i mięsem. Gotowe marynowane liście możesz kupić w dobrych sklepach spożywczych. Sprawdź, jak smakują gołąbki z liśćmi winogron, być może polubisz je tak, jak tradycyjne. 

 

SKŁADNIKI

  • słoik liści winogron w zalewie lub duże świeże liście
  • 1/2 kg mielonego mięsa (wieprzowe, wołowe)
  • szklanka ryżu
  • duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonej mięty
  • puszka siekanych pomidorów
  • sok z 2 cytryn
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Liście wyjmij z zalewy i opłucz w wodzie (świeże trzeba sparzyć i osączyć).
  • Cebulę posiekaj, zeszklij na połowie oliwy. Dodaj pomidory, mięso, obsmaż je lekko. Wsyp miętę i posiekaną natkę, przypraw solą i pieprzem.
  • Dodaj ryż, sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Farsz lekko przestudź.
  • Na liście (położone błyszczącą stroną do dołu) nakładaj porcje farszu, starając się nadać mu kształt podłużny.
  • Załóż dwa przeciwległe boki liścia, zwiń ruloniki. Można je związać białą bawełnianą nitką. Naczynie do zapiekanek wyłóż liśćmi winogron, ułóż warstwami gołąbki. Wierzch przykryj resztą liści, skrop sokiem z cytryny i pozostałą oliwą. Podlej wodą, piecz godzinę w temperaturze 180st.C.