Greckie gołąbki w liściach winogron
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Liście winorośli są świetne do przygotowania greckich gołąbków z ryżem i mięsem. Gotowe marynowane liście możesz kupić w dobrych sklepach spożywczych. Sprawdź, jak smakują gołąbki z liśćmi winogron, być może polubisz je tak, jak tradycyjne.
SKŁADNIKI
- słoik liści winogron w zalewie lub duże świeże liście
- 1/2 kg mielonego mięsa (wieprzowe, wołowe)
- szklanka ryżu
- duża cebula
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki suszonej mięty
- puszka siekanych pomidorów
- sok z 2 cytryn
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście wyjmij z zalewy i opłucz w wodzie (świeże trzeba sparzyć i osączyć).
- Cebulę posiekaj, zeszklij na połowie oliwy. Dodaj pomidory, mięso, obsmaż je lekko. Wsyp miętę i posiekaną natkę, przypraw solą i pieprzem.
- Dodaj ryż, sok z cytryny, dokładnie wymieszaj. Farsz lekko przestudź.
- Na liście (położone błyszczącą stroną do dołu) nakładaj porcje farszu, starając się nadać mu kształt podłużny.
- Załóż dwa przeciwległe boki liścia, zwiń ruloniki. Można je związać białą bawełnianą nitką. Naczynie do zapiekanek wyłóż liśćmi winogron, ułóż warstwami gołąbki. Wierzch przykryj resztą liści, skrop sokiem z cytryny i pozostałą oliwą. Podlej wodą, piecz godzinę w temperaturze 180st.C.