Golonka z piekarnika bez gotowania: przepis z jabłkami i pigwą

Golonka z piekarnika bez gotowania: przepis z jabłkami i pigwą
Autor: Shutterstock.com Golonka z piekarnika bez gotowania: przepis z jabłkami i pigwą
łatwy
15 min
4

Pieczona golonka wieprzowa to wyśmienite danie na rodzinne biesiadowanie. Najlepiej zamarynować ją poprzedniego dnia. Taką golonkę należy piec wolno w niższych temperaturach. Dodatek aromatycznych jabłek i pigwy nie tylko podnosi smak pieczystego, ale także uwalnia enzymy, dzięki którym mięso rozpływa się w ustach. 

SKŁADNIKI

  • 2 golonki wieprzowe
  • 4 jabłka
  • 2-4 pigwy, pokrojone na grube plastry
  • 2 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
  • 2 listki laurowe
  • 500 ml ciemnego piwa 
  • 500 ml wody wrzącej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Golonki umyj. Usuń resztki włosów. Natnij skórkę równolegle lub na krzyż. Owiń folią i wstaw do lodówki na 12 godzin.
  • Golonki wyjmij z lodówki na 45 minut przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 220°C w trybie góra-dół lub 200°C w trybie termowentylatora.
  • Sól i pieprz rozetrzyj z czosnkiem, wymieszaj wszystko razem i natrzyj tą mieszanką golonki, wbijając się w szczeliny w naciętej skórce.
  • Cebulę obierz, pokrój w krążki. Jabłka pozostaw w całości. Duże jabłko przetnij na pół lub na ćwiartki. Pigwę pokrój w poprzek na grube plastry. Marchewkę potnij na grubsze talarki. 
  • W brytfannie ułóż rodzaj postumentu z pokrojonej cebuli i marchewki. Dodaj pokruszony listek laurowy. Ułóż golonki na tej warstwie warzyw i piecz w gorącym piekarniku przez ½ godziny.
  • Wyjmij brytfannę z piekarnika i ułóż jabłka i pigwę wokół goleni, a następnie ostrożnie wlej połowę piwa (250 ml / 1 szklankę) i cały wrzątek. Włóż z powrotem do piekarnika, obniżając temperaturę do 170°C/150°C  i piecz w tej niższej temperaturze przez 2 godziny.
  • Ponownie rozgrzej piekarnik do 220°C/200°C. Podlej golonki resztą piwa i piecz w wyższej temperaturze przez kolejne 30 minut.
  • Golonkę podaj z razem z pieczonymi owocami i chrzanem z żurawiną. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Wieprzowina na świąteczny obiad - 5 pomysłów na wykwintny obiad z wieprzowiny

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej