Golonka z piekarnika bez gotowania: przepis z jabłkami i pigwą
2021-11-20
łatwy
15 min
4
Pieczona golonka wieprzowa to wyśmienite danie na rodzinne biesiadowanie. Najlepiej zamarynować ją poprzedniego dnia. Taką golonkę należy piec wolno w niższych temperaturach. Dodatek aromatycznych jabłek i pigwy nie tylko podnosi smak pieczystego, ale także uwalnia enzymy, dzięki którym mięso rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI
- 2 golonki wieprzowe
- 4 jabłka
- 2-4 pigwy, pokrojone na grube plastry
- 2 cebule
- 8 ząbków czosnku
- 1 marchewka
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
- 2 listki laurowe
- 500 ml ciemnego piwa
- 500 ml wody wrzącej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Golonki umyj. Usuń resztki włosów. Natnij skórkę równolegle lub na krzyż. Owiń folią i wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Golonki wyjmij z lodówki na 45 minut przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 220°C w trybie góra-dół lub 200°C w trybie termowentylatora.
- Sól i pieprz rozetrzyj z czosnkiem, wymieszaj wszystko razem i natrzyj tą mieszanką golonki, wbijając się w szczeliny w naciętej skórce.
- Cebulę obierz, pokrój w krążki. Jabłka pozostaw w całości. Duże jabłko przetnij na pół lub na ćwiartki. Pigwę pokrój w poprzek na grube plastry. Marchewkę potnij na grubsze talarki.
- W brytfannie ułóż rodzaj postumentu z pokrojonej cebuli i marchewki. Dodaj pokruszony listek laurowy. Ułóż golonki na tej warstwie warzyw i piecz w gorącym piekarniku przez ½ godziny.
- Wyjmij brytfannę z piekarnika i ułóż jabłka i pigwę wokół goleni, a następnie ostrożnie wlej połowę piwa (250 ml / 1 szklankę) i cały wrzątek. Włóż z powrotem do piekarnika, obniżając temperaturę do 170°C/150°C i piecz w tej niższej temperaturze przez 2 godziny.
- Ponownie rozgrzej piekarnik do 220°C/200°C. Podlej golonki resztą piwa i piecz w wyższej temperaturze przez kolejne 30 minut.
- Golonkę podaj z razem z pieczonymi owocami i chrzanem z żurawiną.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne