Golonka po podlasku

Golonka po podlasku
Autor: thinkstockphotos.com Pieczona golonka pasuje na przyjęcie w domu lub ogrodzie. 
łatwy
60 min
4

Golonka wieprzowa pieczona po podlasku jest najpierw powoli gotowana, a potem pieczona pod marynatą z miodem. Dodatek wyrazistych przypraw i słodkiego miodu czynią z tak przygotowanej golonki wystawne danie obiadowe na każdą okazję. 

Polecamy także Przepis na golonkę na ziemniakach w kapuście kiszonej oraz Przepis na pieczoną golonke w piwie

Aby lepiej sobie zorganizować czas przed proszoną kolacją lub przyjęciem, golonki można ugotować dzień wcześniej, ułożyć w naczyniu, pokryć marynatą i przechować w lodówce. Oddzielnie przechować wywar. 

SKŁADNIKI

  • 3-4 golonki lub po kawałku pociętej golonki na osobę
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu
  • 3-4 ziarna jałowca
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wódki jałowcowej lub ginu 
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Golonki włożyć do dużego garnka, zalać wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut. Wodę wylać. 
  • Obgotowane golonki zalać świeżą wodą, dodać obrane warzywa oraz przyprawy: laur, ziele angielskie, pieprz, jałowiec i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny. 
  • Po 2 godzinach gotowania golonki wyjąć z wywaru (można go zachować na zupę zamrażając).
  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.
  • Przygotować marynatę: olej, miód, mąkę ziemniaczaną oraz wódkę połączyć i dokładnie wymieszać.
  • Naczynie do pieczenie posmarować olejem, ułożyć w nim golonki. Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi otworami i ułożyć obok golonek. Mięso pokryć miodową marynatą. 
  • Piec przez godzinę, od czasu do czasu podlewając golonki wywarem. Podawać z pieczonymi ziemniakami, sosem pomidorowym i ogórkowym chłodnikiem